Третият мандат трябва да бъде експертен, а не политически. Трябва да има ясна програма за управление в рамките на 6 - 8 месеца и през пролетта да се направят нови избори.

В студиото на Нова телевизия Иво Мирчев от "Демократична България" беше категоричен, че това трябва да стане след сериозни разговори в парламента и политическите партии наистина да поемат своята политическа отговорност и да се държат национално отговорно.

Радев обвърза парламентарната рулетка с актуализацията на бюджета

Радев обвърза парламентарната рулетка с актуализацията на бюджета

Ще направи консултации преди да връчи третия мандат

Иво Мирчев заяви, че президентът ще вземе решение на коя политическа партия да връчи мандата, което е в неговите правомощия. Значимо е това, че той дава време. "Трябва да седнем и да решим с останалите политически сили за правителство, което ще преведе страната през зимата." В тази конфигурация, налична в момента, най-малката парламентарна група е действително много важна, призна Мирчев. Той категорично обаче отрече "Демократична България" и БСП да са тръгнали в едно посока.

"Ние (ДБ, бел.ред.) имаме ясно политическо и коалиционно споразумение, в което пише, че няма да подкрепим правителство или мандат на ГЕРБ, ДПС и БСП. Ако третият мандат попадне в ръцете на БСП, ние няма да го подкрепим", заяви Мирчев.

"Демократична България" ще има свой кандидат за президент. Яснота за номинацията обаче ще дадат на по-късен етап. Иво Мирчев остави без коментар въпросът дали номинацията ще бъде на мъж или жена. 

Депутатите гласуваха, че мандатът за съставяне на кабинет на ИТН е неуспешен

Депутатите гласуваха, че мандатът за съставяне на кабинет на ИТН е неуспешен

ГЕРБ/СДС позволиха с гласовете им "против" да бъде приключен първият мандат