Движението АБВ няма да издига кандидатура за президент. Това потвърди в Котел държавният глава Георги Първанов, цитиран от БНР.

Той коментира още, че датата за предстоящия вот се обсъжда във време, когато българското общество има много по-сериозни проблеми. Мисля, че въпросът за датата на предстоящите избори е изключително преувеличен, посочи президентът.

Припомняме, по конституция датата за местните и парламентарните избори се определя от президента, а тази за президентския вот - от парламента.

Знаете, че цял ден провеждахме консултации и имаше различни мнения. На другия ден обаче прочетох едно изказване на г-жа Фидосова, което звучеше буквално така: Ние ще си решим каквото искаме, независимо от това какво ще предложи президентът Първанов, припомни още държавният глава, цитиран от slivenifo.com.

Мисля, че ако това е единица за демокрация, не е добре. Това напомня македонската поговорка: "Ке те питам нещо, ама отговорът да е да". Аз няма да се занимавам с това, добави Първанов, изтъквайки, че няма да води политически дебат.

Ще изчакам какво ще реши парламентът, макар, че по закон имам своето право и аз ще го изпълня, за да определя датата на местните избори, каза още той. И през лятото, и през зимата сме правили избори и е печелил този, който има повече сериозни политически аргументи, а не който си е намислил някакви други механизми за печелене на изборите, коментира той.

Относно бъдещия президент държавният глава каза, че иска да види енергичен и с качества свой наследник. Според него политическите сили у нас се бавят с номинациите и тези, които искат да спечелят мажоритарната надпревара трябва да обявят по-рано своите кандидатури.

Георги Първанов посочи още, че е проблем, че вече има политици и цели партии, които сеят етническа омраза ежедневно. И политиците трябва да видят себе си като образец на поведение, изтъкна още той.

Президентът е в Котел във връзка с честването на 190 години от рождението на Георги Стойков Раковски. След словата на централния площад държавният глава се поклони пред саркофага на Георги Раковски в пантеона. По-късно следобед той ще посети община Твърдица.