Това, че България не обявява виновника за атентата в Бургас, няма да влоши отношенията между двете държави, заяви израелският посланик у нас Шаул Камиса-Раз след срещата си със здравния министър Десислава Атанасова.

Това, че Израел обяви, че отговорността за атаката в Бургас е на Хизбула и Иран посланикът обясни с по-големия опит на Израел с предотвратяването на атентати.
В атентата в Бургас се виждат пръстовите отпечатъци на Иран и Хизбула, убеден е посланикът.

Иран, Сирия и Хизбула, по думите му, имат нужда от успешен терористичен акт, за да прикрие реалните си проблеми. Режимът в Иран може да се оприличи на блато, което ражда и подхранва комарите на тероризма, заяви още израелският посланик у нас.
Той е категоричен, че Иран и Хизбула са врагове на целия свят.

Посланикът категорично отрече информацията в Ню Йорк таймс, че след атентата отношенията между България и Израел са под съмнение.
Написаното в Ню Йорк таймс според посланика е изключителна глупост.
Това е написано от хора, които мислят зло на България, подчерта Шаул Камиса-Раз.
Отношенията ни са изключително топли и няма място за съмнения в отношенията между България и Израел, категоричен е той.

Потвърждение на думите му е и обсъденото със здравния министър Атанасова засилване на сътрудничеството между България и Израел в трансплантирането на стволови клетки, органи, развитие на ин витрото у нас, както и сътрудничеството при природни бедствия и извънредни ситуации.

Посланикът още веднъж изтъкна добрата реакция на български власти след атентата в Бургас. Много е позитивно да видиш такъв екип от министри, които бяха на място и помагаха, изтъкна посланикът.

Той изтъкна, че българските медицински екипи са действали професионално.
Адекватната реакция на българските лекари стабилизира състоянието на най-тежко ранените, категоричен е посланикът.
Сътрудничеството в областта на медицината между двете държави ще се развие в близките години, убеден е дипломатът.

Той подчерта, че на терористичния акт България и Израел ще отговорят със засилено сътрудничество в различни области.

Един от най-тежко пострадалите при атентат в Бургас е изписан от израелската болница Тази новина съобщи здравният министър Десислава Атанасова.

Предстои подписване на различни споразумения между двете държави, което ще се случи на двустранното заседание в средата на септември в Израел.
Министър Атанасова и израелският посланик са обсъдили обучението на български лекари в Израел.
Атанасова е поставила въпроса за въвеждане на преференции за лечение на български деца и граждани в Израел.

Обсъдено е и идването на израелски лекари, които да предадат опита си на българските си колеги. Израелски специалисти проявяват интерес за израждането на ин витро клиника у нас, съобщи министър Атанасова.