Кметът на София Йорданка Фандъкова официално настоя нейни доверени заместник-кметове и общински съветници  от ГЕРБ да влязат в одитните комитети на „Топлофикация София" и „Метрополитен".

Столичният общински съвет днес взе решение Ирина Савина, зам.-кмет по енергийната политика на общината, и Любомир Христов, зам.-кмет по транспорта, да бъдат номинирани за участие в одитните комитети на "Топлофикация София" и „Метрополитен" ЕАД.

Настоявам представителите на екипа ми, които носят пряка отговорност за "Топлофикация София" и Метрополитен ЕАД, да оглавят одитните комитети на дружествата. Тези одитни комитети имат основна задача да изберат одиторите на дружествата до края на юли". Това заяви Фандъкова по време на днешното заседание на СОС.

Днес се случи нещо скандално за София, категоричен е кандидатът за кмет на столицата на социалистите Георги Кадиев.

Той припомня, че одитните комитети се създават съгласно Закон за независим финансов одит и имат за задача да преценяват правлиност на организация на процедурите в съответното дружество, оценка на финансовия риск, състояние на финансова документация и счетоводство.

Тези комитети извършват независим одит, те проверяват сметките и финансовите отчети с цел да бъдат хванати кражби и злоупотреби.

„Абсолютно недопустимо е тези две дружества да бъдат управлявани и ревизирани от едни и същи хора, представители на една и съща администрация.  Така обществеността никога няма да разбере истината за реалното състояние на тези дружества и качеството на тяхното управление", категоричен е Кадиев.

„Недопустимо е и в тези одитни комитети да има хора с некомпетентност в областта на одит и счетоводство.
Тъй като членовете на одитните комитети получават сериозно допълнително възнаграждение, остава впечатлението, че всъщност целта е увеличение на заплатата на зам.кметове и общински съветници през задния вход, чрез фиктивно участие в одитни комитети, за които те не са квалифицирани и не могат да вземат съществено участие", предполага още кандидатът на червените за столичен кмет.

„Това е поредната проява на наглост на управляващите в София. Членове на одитните комитети на „Топлофикация- София" и „Метрополитен", които получават и управляват стотици милиони левове от парите на софиянци, трябва да бъдат одитирани и контролирани от личности с ярки професионални качества в сферата на одита и финансовия контрол, не единствено с политическите качества на членове на ГЕРБ", смята още той.