Ако останалите граждани на Ирак имат същите социални придобивки - стабилност, редовно електричество, развитие, като тези в регион Кюрдистан, това би подпомогнало целия политически процес в страната.

Това заяви външният министър на България Николай Младенов след срещата си с министър-председателя на кюрдското регионално правителство Нечирван Барзани по време на посещението си в Ирак, където вчера бе открито българското посолство.

По време на срещата Младенов и Барзани се споразумяха България да открие в най-кратки срокове свое консулство в региона, а в София да бъде отворен офис на Кюрдското регионално правителство по подобие на други европейски столици, който ще поддържа културни и бизнес контакти.

Нуждаем се от българското знание в областта на земеделието, за да възстановим този сектор, каза Барзани.

Обсъдени бяха възможностите за използване на българския капацитет в областта на изграждането на ВЕЦ и напоителни системи.

Кюрдското регионално правителство може да се възползва и от програмите, които България има за обучение на полицаи.

По-рано министър Младенов се срещна с председателя на Парламента на Кюрдския регион Арслан Баиз.

Николай Младенов обсъди с домакините си ситуацията в Сирия. Той сподели опасенията си, че кризата в Сирия може лесно да се прехвърли в Ирак, ако политическата криза продължи.