Липсата на комуникация от страна на първата политическа сила "Има такъв народ" е основен проблем. Около това мнение се обединиха доц. д-р Александър Христов и Даниел Киряков от Центъра за анализи и кризисни комуникации.

Според тях събитието на седмицата се очертава да се случи днес - връчването на мандата от президента Румен Радев за съставяне на кабинет на първата политическа сила, спечелила предсрочните парламентарни избори. От това ще произтекат много последици, коментираха доц. д-р Александър Христов и Даниел Киряков пред БНР.

"След като няколко пъти експерти повдигаха темата за нуждата от диалог, стана ясно, че такъв диалог трудно се постига. "Има такъв народ" няма политически опит и това си личи", каза доц. д-р Александър Христов.

Според Даниел Киряков има изненада в упорството на ИТН да управляват страна, при условие, че не са абсолютен лидер на изборите (разликата им с втората политическа сила е по-малко от процент - за ПП "Има такъв народ" са гласували 657 829, което е 24.08% и имат 65 мандата, за ГЕРБ-СДС са гласували 642 165 души, което е 23.51% и те имат 63 мандата - б.р.).

"Липсата на комуникация ги поставя в позиция да събират лайкове във Фейсбук и всички нас "на тръни" да разберем какъв ще е проектокабинета", каза Киряков.

Почти два часа преди връчването на мандата името на юриста Петър Илиев се спряга за най-вероятното предложение за премиер от "Има такъв народ", обявиха и двамата.

Според експертите по комуникация биографията на предполагаемото предложение на ИТН е интересна. Нормално е когато е една личност, която не е била известна до този момент, името й да предизвика такива реакции. Това е чисто комуникационен проблем, смятат експертите.

Те коментираха, че политическите партии нямат полза от нови избори и засегнаха темата за политическия език.

"Народняшкото отношение към избирателите и българския народ ни е завладяло повсеместно. Критичното ни мислене на моменти липсва", каза Даниел Кряков.

Припомняме, след като преди седмица Румен Радев проведе консултации с всички партии в 46-то Народно събрание без ГЕРБ-СДС, които отказаха да отидат с мотив, че ще бъдат опозиция, държавният глава даде време на партиите за разговори и конструиране на мнозинство. Пред "Има такъв народ", като първа политическа сила, Румен Радев призова вариантът предсрочен вот да бъде оставен.

ИТН започнаха разговори с всички партии с изключение на ГЕРБ/СДС, като с ДПС се проведе една среща. До вчера обаче разговорите продължиха единствено с БСП, след като от "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме" предупредиха, че ще дадат подкрепата си за кабинет, но не на всяка цена, а условието е да не прозира сянката на ДПС.

Вчера пък в парламента ИТН нападнаха с обвинения двама от служебните министри - Асен Василев и Кирил Петков, въпреки че именно те бяха поканени на разговори за първия проектокабинет на ИТН, който беше оттеглен още преди консултациите.

Тази сутрин от ИТН обявиха, че са готови с проектокабинет №2 и чакат мандата да им бъде връчен.

По-късно ИТН предложиха кандидатурата на юриста Пламен Николов за премиер.