Българин от арабски произход в предизборната надпревара в България. Тази новина бе широко отразена от телевизия Ал Джазира, която й посвети няколко предавания и материал на сайта си.

Във връзка с предстоящите предсрочни избори, които ще бъдат през май, една от скоро създадените партии даде възможност на младеж от арабски произход да заеме водеща позиция в листите за София.
Камал Ибрахим Догмуш, чиито баща е палестинец от ивицата Газа и майка му е българка, ще се бори в 25 МИР от името на ПП Средна европейска класа. Той все още е студент по право в СУ „Климент Охридски" и заема второ място в листа от трима кандидати.

За пръв път кандидат от арабски произход заема такава позиция в изборните листи. В друга партия кандидат от арабски произход достигна едва пето място, обясниха от щаба на Догмуш, се казва в репортажа на Ал Джазира.

ПП Средна европейска класа с председател Георги Манев за първи път участва в парламентарните избори. Това стана в резултат на протестите, които доведоха до свалянето на правителството на ГЕРБ, след почти четиригодишно управление. Причините за гражданското недоволство, което заля улиците на страната през февруари, са заниженият стандарт на живот и високите цени на тока и парното, посочват още журналистите от телевизията.

Трябва да се отбележи, подчертават те, че ПП Средна европейска класа предостави челни места в листите си и на кандидати от еврейски, арменски, турски и ромски произход. Решението на партията е в отговор на предизвикателствата, които поставиха протестите и които накараха другите партии, създадени след събитията през 1989г., да започнат вътрешна подмяна в структурите си.
Сред останалите кандидати на СЕК има студенти, спортисти и културни дейци. Всички те се надяват да се преборят с корупцията, чиито застрашаващи мащаби, накараха милиони млади българи да емигрират.

От щаба на Камал Догмуш заявиха, че той ще защитава палестинската кауза в международните и европейски институции. Вече са проведени и срещи с ръководствата на арабските асоциации в България, които са изразили твърдата си подкрепа за вота, отбелязва Ал Джазира.

След падането на Берлинската стена в страните от Източна Европа не се забелязваше активно участие на граждани от арабски произход в политическия живот.
Последните години обаче има сериозни индикации за промяна. В Унгария вече има депутат от ливански произход, в руската Дума пък има негов колега със сирийски корени, а в Румъния министърът на здравеопазването Раед Арафат е от палестински произход, завършва репортажа си телевизията.