След острата реакция вчера на президента Плевнелиев, днес и премиерът Борисов от трибуната на парламента „упрекна" Румъния за претенциите й към наша територия.
Абсурдно е да се говори за териториални претенции на държави-членки в Европейския съюз, заяви Борисов.

Поводът за думите му е и проектодекларация, предложена от Атака, като реакция на Народното събрание на румънските претенции към териториалните ни води.

Премиерът застана зад предложението на атакистите НС да излезе с декларация по темата и посочи, че ГЕРБ ще подкрепи подобен акт от законодателния орган.

Тази намеса във вътрешните работи на страната ни трябва да бъде посрещната с реакцията на държавните институции, настоя Волен Сидеров.
Предлаганата декларация на националистите гласи: "Ние, народните представители от 41 НС категорично се противопоставяме на претенциите на Република Румъния за корекция по границата на континенталния шелф между Република България и Република Румъния, както и на твърденията на румънската страна за съществуването в България на румънско малцинство".

Волен Сидеров смята, че и Европейският съвет трябва да реагира. Според атакиста Румъния не е приключила с въпроса, въпреки, че нашето външно министерство реагира, тъй като северната ни съседка иска да постави претенциите си в международния съд в Хага.
България трябва да реагира незабавно, категоричен е лидерът на Атака. Той съобщи, че в неделя от 11.00 часа Атака организира протест пред Румънското посолство, на който Сидеров покани всички депутати и премиера да се включат.