Почти по едно и също време президент и премиер предупредиха партиите да не подценяват хората преди предстоящия вот.

Апел към хората да гласуват активно на предстоящите избори отправи президентът Росен Плевнелиев по време на представянето на 16 споразумения за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в МИЕТ.

Не подценявайте хората и техния дневен ред. Те слушат внимателно, гледат, мислят и аз си пожелавам гражданска активност.
Така, както хората показаха по време на протестите в много градове, че имат мнение и че са готови да наложат нов дневен ред на политиците, така и сега апелирам - моля, гласувайте. Гласувайте по съвет, гласувайте, активно, гласувайте за когото решите, но моля гласувайте", призова държавният глава.

„Хората са мъдри и техният дневен ред е различен. Пожелавам си гражданска активност", заяви още  Росен Плевнелиев в коментар на въпрос дали очаква още СРС-компромати.

Градивност и конструктивност - това пък поиска от партиите премиерът Марин Райков на пресконференция в МС. Според него не трябва да се генерира излишно напрежение предизборно.
„От политическите сили зависи да стимулират българските граждани да гласуват"
, коментира още Райков.

Друг важен ангажимент на партиите, по думите му, след 12 май е да създадат стабилно правителство. Според премиера служебното правителство си е свършило ангажимента да осигури честен вот.

По повод на ксероксите, Райков обясни, че се провеждат обучения на служителите в изборните комисии, осигурени са допълнителни тонери.
Премиерът не вярва, че ще се създадат предпоставки за оспорване на резултатите от преброяването. Коментарът му е по повод опасенията на Михаил Константинов, че системата за преброяването може да изкриви вота.

„На полето на компроматите не могат да бъдат спечелени българските избиратели" - така пък той отговори на въпрос очаква ли компроматната война да се развихри дни преди вота.
Според премиера, избирателите са достатъчно зрели и поясни, че самият той не одобрява компроматите и черния PR. Райков е убеден, че българският избирател ще накаже тези, които прибягват до компроматите.

Премиерът отчете, че са раздадени помощите за най-нуждаещите се за Великден от големите търговски вериги. „За мен това беше от съществено значение", коментира Марин Райков и обясни, че хиляди хора са получили помощи. Помощи са раздадени и от социалните трапезарии.

Райков очаква до края на деня да е готова нормативната уредба на МВР за работата на СДОТО, която да не допуска нерегламентирано подслушване. Това се договориха преди празниците премиерът, главният прокурор Сотир Цацаров и МВР-шефът Петя Първанова.

Стана ясно още, че нито Марин Райков, нито икономическият министър са искали да уволняват шефа на АЕЦ „Козлодуй" Валентин Николов и дори са доволни от работата му. „Г-н Николов изпълнява задълженията си по задоволителен начин", отговори министър-председателят, попитан защо е „помилвал" Валентин Николов.
„Оценявам работата му на този етап положително", подчерта премиерът Райков. По думите му следващото правителство ще има възможност да си изгради мнение за шефа на АЕЦ „Козлодуй".