За значителен спад в производителността на "Вазовски машиностроителни заводи" (ВМЗ) през последните месеци съобщиха представители на организациите на КТ "Подкрепа" и КНСБ в предприятието на среща със служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

По думите на синдикалистите сегашното ръководство на завода се занимава с всякакви други въпроси, но не обръща достатъчно внимание на производствения процес, съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията.

Правели се акции, които най-вероятно целяли медийно отразяване, но не допринасяли за стабилността на ВМЗ. Като пример представителите на синдикатите дали инициатива, при която изпълнителният директор на ВМЗ раздава кисело мляко на трудещите се. Като заслуги на ръководството били изтъквани и социални придобивки, които от десетилетия нили факт, като например стол с топла храна и др. На този фон производителността падала, като се говорило и за недостиг на материали. Според синдикалистите, ако тези процеси се задълбочат, ВМЗ ще изпадне в невъзможност да изпълнява подписаните си договори, по които вече са получени аванси.

Продължаваща ревизия не позволявала на ДКК да плати дивидента

Продължаваща ревизия не позволявала на ДКК да плати дивидента

Смиляна Нитова обвинява министъра за създаване на напрежение

"Наблюдават се и масови назначения в администрацията на завода, вместо да се подсилва производството. Някои от новоназначенията взимат рекордни месечни възнаграждения, по непотвърдена информация в договорите им са записани клаузи за сериозни обезщетения в случай на освобождаване. Същевременно дългогодишни служители са подложени на натиск да напуснат предприятието. Сред тях е директорът "Човешки ресурси", която от 42 г. работи във ВМЗ", посочиха още от икономическото министерство.

"Фактите, които споделяте са много притеснителни. Искам да ви уверя, че като човек, чиято биография е свързана с ВМЗ няма да допусна предприятието и хората в него да бъдат заплашени", коментира Стоянов. Той заяви, че до него също достигат сигнали за нелогични действия в управлението на стратегическото предприятие, но за него било важно да се запознае с цялата информация преди да предложи решения. "Уверявам ви, че ще направим всичко, за да гарантираме стабилността на дружеството", каза още Никола Стоянов. Той е възложил да му бъде предоставена информация за реалното положение в завода до края на седмицата. Стоянов се ангажира всяка следваща стъпка, касаеща бъдещето на ВМЗ, да бъде обсъждана със синдикатите.

От ВМЗ срещу министър Никола Стоянов: Дружеството е стабилно, сложихме диспенсери за вода

От ВМЗ срещу министър Никола Стоянов: Дружеството е стабилно, сложихме диспенсери за вода

Настоящето ръковоство оспорва становището на бившия дългогодишен шеф

Стоянов увери, че договореното увеличение с 20% на заплатите във ВМЗ ще бъде запазено. "Заедно с това трябва да търсим механизми за насърчаване на работниците на стратегически позиции в предприятието, за да ги запазим и развиваме, защото хората са настоящето и бъдещето на ВМЗ", смята той. Според Стоянов е ключово да се търсят всички възможности за нови инвестиции за модернизация, за да започне предприятието да произвежда и продукти от т.нар. НАТО стандарт. "Само това ще гарантира бъдещето на завода, който е структуроопределящ не само на регионално, но и на национално ниво", отбеляза той.

Никола Стоянов ще обезврежда бомбите във военния сектор и държавните дружества

Никола Стоянов ще обезврежда бомбите във военния сектор и държавните дружества

Свиква съвета за износа на оръжие

"По време на срещата бе обсъдено и негативното отражение, което блокирането на работата на Комисията по експортен контрол е дало върху ВМЗ. Припомняме, че предходният министър на икономиката и индустрията, в разрез със закона, повече от месец не бе свиквал специализираната комисия, която дава разрешенията за внос и износ за военнопромишления комплекс. Това е блокирало внос на материали за предприятия като ВМЗ и техен износ на готова продукция, по която се очакват плащания", изтъкват от Министерството на икономиката и индустрията.

"Радвам се, че направихме всичко по силите си толкова бързо да отпушим сектора, защото от това зависят заплатите на хиляди трудещи се. Надявам се подобно умишлено блокиране от държавата повече никога да не се случва", коментира Никола Стоянов.

Във ВМЗ вече ще се хранят в столова

Във ВМЗ вече ще се хранят в столова

Осигуряват им и водичка и по-хубаво кафе