Премиерът Николай Денков не смята, че има партии и политици в България, които да саботират приемането на България в Шенген. "Не мисля, че има такова нещо, защото това би било твърде сериозно национално предателство", заяви министър-председателят в отговор на въпрос на News.bg преди да вземе участие във встъпителната конференция на Националното сдружение на общините на Република България (НСОРБ) за общински мандат 2023-2027 г.

Той обясни, че това, което правителството продължава да настоява, е, че преговорите за Шенген трябва да продължат до последния възможен момент, има още какво да се предоговори. Продължават срещите - днес е имало среща на някои от външните министри, а в следващите дни Денков ще се види с канцлера на Австрия. Преговорите за Шенген не са приключили, категоричен бе премиерът.

По думите му специални условия за приемането на България в Шенген няма да се приемат.

На въпрос дали таксите за пренос на руски газ ще повлияе на приемането на България в Шенген, Денков коментира, че се търсят общоевропейски решения. Той очаква дискусията на европейско ниво да приключи с решение за Шенгенското пространство, което България да приложи.

Министър-председателят коментира и други актуално политически теми - Бюджет 2024 и казусът с болница "Пирогов".

Денков очаква да се приеме един балансиран Бюджет 2024 г.

С бюджета Асен Василев очаква да върне българите от чужбина

С бюджета Асен Василев очаква да върне българите от чужбина

За да расте българската икономика, трябва да има инвестиции и адекватно заплащане

Преми

ерът обясни, че не знае и как са протекли разговорите между здравния министър проф. Христо Хинков и ръководството на болница "Пирогов", които се проведоха днес в спешната болница.

Офертата на Австрия за "Въздушен Шенген" към България и Румъния той оцени като стъпка в правилната посока.

"Досега Австрия имаше много категорично мнение. Това, че има промяна в тази позиция, дава възможност за диалог", добави министър-председателят. "Ако става дума за това да се спазват общоевропейските правила, при които част от хората, които са хванати в Австрия, но са регистрирани в България, трябва да се върнат тук - това и сега работи по този начин. Няма разлика. Разбира се, част от хората трябва да се върнат в страните им на произход. Трябва да разберем по-добре какво се има предвид. Някакви специални условия за България няма да приемаме", подчерта още веднъж Денков.