Депутатите от 49-то Народно събрание в последния си извънреден работен ден приеха на второ гласуване Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта. Вносители: Йордан Цонев и Теменужка Петкова. Народните представители гласуваха единодушно със 198 гласа "за" от всички парламентарни групи - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН.

В законопроекта се предвижда игрални зали да има в курортите, както и по границите и само в населени места с над 10 000 жители. Същевременно лицата на социални помощи няма да имат достъп до казина. 10% от рекламния текст трябва да е с надпис, който предупреждава, че хазартът причинява зависимост.

Рекламата на хазарт очаквано се ограничава, включително рекламата на бонуси. Българският спортен тотализатор ще може да излъчва тиражите си и да ги обявява. Допуска се реклама на хазартни игри върху външно изградени съоръжения тип билборд, но на разстояние не по-малко от 300 метра от ясли, училища, висши училища, читалища, детски площадки, ученически и студентски общежития, както и от обекти, в които се предоставят социални услуги на деца и младежи.

анкета

Как ще повлияе забраната на рекламата за хазарт?

Виж резултати

Ще намали рекламите като цяло 14.3%

Всичко ще премине в сивата зона 21.8%

Ще фалират и бързите кредити 6.2%

Много звезди ще останат безработни 29.4%

Ще намали комарджиите 28.2%

Реклама на хазарт е позволена върху спортна екипировка, спортни зали, стадиони и басейни, материали и продукти на спортни федерации, клубове, сдружения и организации, освен върху спортна екипировка, предназначена за ползване от малолетни и непълнолетни лица.

СЕМ ще осъществява надзор на рекламното съдържание в медийното пространство. При констатирани нарушения ще се сезира НАП.

Парламентът спря рекламата на хазарт на първо четене

Парламентът спря рекламата на хазарт на първо четене

В телевизии и други медии, включително онлайн сайтове