„Ясно е едно - бавно и мъчително България се освобождава от ГЕРБ.” С тези думи Станишев влезе в сградата на НДК, за пресконференцията на социалистите.

По думите на Станишев, две трети от българите са гласували против ГЕРБ и това е „оздравителен процес”.

Ясно е също така, че ГЕРБ няма да могат да формират правителство и ще останат в опозиция. И това е добре за България, добави лидерът на БСП.

На 13 май България се разделя завинаги с най-арогантното, най-некомпетентно правителство, заяви Сергей Станишев.
Правителството на Бойко Борисов падна от власт и няма да се върне, категоричен бе той. По думите му ГЕРБ са в изолация и не могат да управляват.

„Вижте до къде ни докараха! За четири години катастрофираха държавата. Докараха хората до пълно безверие и отчаяние.”, подчерта Станишев и добави разпалено „Едни избори не могат да направят!”

Масово, по негови думи не могат да се ксерокопират копия от секциите, защото принтерите нямали тонер.

ГЕРБ номер 2, Б отборът им, се провали в тази елементарна задача”, добави Станишев, визирайки служебния кабинет и заяви, че Коалиция за България ще проведе разговори с всички останали партии, които прескочат бариерата, за да бъде изготвена програма за извеждане от кризата, стабилизация на страната и оздравяване на обществения климат.

„Трябва да се постараем да излезем от това състояние, до което Борисов и Цветанов докараха страната.” Според Станишев, бившите управляващи се крият като мишки и не им е сработил сценария.

Социалистите взеха думата след 00.00 часа и се обявиха за моралния победител на вота.

Днес за България бе денят на протеста срещу статуквото, посочи лидерът на БСП. Изборите се провели според Станишев в отровна атмосфера.

ГЕРБ профанизира политическия живот, категоричен бе той и предложи - ако партията на Борисов е отговорна, да не губи времето и да се откаже от мандата си за съставяне на правителство.

Няма да предадем вашето доверие, с тези думи Станишев се обърна към хората, дали днес гласа си за БСП. Ние ще донесем промяна за България, обеща още той.

Преди месеци гражданското общество показа, че е живо, изтъкна Станишев.
Според него хората са показали че повече не могат да търпят този модел на управление, който предлага ГЕРБ.

Видяхме купения и контролиран вот, каза още червеният лидер и припомни и последният скандал с 350 000 фалшиви бюлетини. Не знаем каква част от резултата на ГЕРБ е честен и каква част е купен, заяви още Станишев.
Според него, ако не е бил контролираният вот, ГЕРБ са щели да са втора политическа сила.

Няма време за отлагане и пазарлъци, категоричен е Сергей Станишев, като изтъкна, че страната се нуждае от стабилно управление. Следващото правителство трябва да реши проблемите на хората.
Тезата за правителство на малцинството е несъстоятелна, смята Сергей Станишев.
Според него в настоящата ситуация е нужно програмно правителство с експерти. Не можем да правим коалиция с ГЕРБ, това би било морално предателство към нашата кауза, подчерта още той.

Според лидера на левицата спешно още от утре трябва да започнат преговорите за бъдещето на страната, за незабавното спиране на рекета на малкия и среден бизнес, за изготвяне на програма срещу младежката безработица, спешни мерки срещу високите сметки за ток. Трябва да започне цялостен преглед на антимонополното законодателство, категоричен е лидерът на БСП.

Наясно сме колко сложна е ситуацията, наясно сме и каква е нашата отговорност, посочи още той.
По думите му ако левицата не признае изборите, това означава да остане ГЕРБ на власт. Ще поемем отговорността за съставяне на правителство, заяви Сергей Станишев. Той ще търси консенсус за следващото управление и с партиите, които днес не са събрали достатъчно мнозинство, както и с гражданското общество. Изборната нощ ще отмине, идва време за работа, каза още червеният лидер.

Държавността бе сведена до кръчмарска беседа, посочи ще лидерът на БСП и обясни, че не е доволен от резултата за БСП, защото е искал столетницата да бъде първа политическа сила. Икономиката и финансите на страната се намират в състояние на свободно падане, каза и номинираният за премиер Пламен Орешарски. Той е притеснен, че дългът ни се разраства, а резервите ни се топят. Пред страната са необходими силни икономически действия, категоричен е финансистът.

Орешарски се обяви за борба с контрабандата и срещу изкуствено създадените монополи. Той се закани да стабилизира здравната система и подобряване на образователната система. Най-бедните българи пък ще бъдат подпомогнати за предстоящия зимен сезон. Червените си дават ясна сметка колко ерозирало е доверието на хората в политиците. Затова и в следващото правителство водещ механизъм ще са дискусиите и диалогът.

Страната не се нуждае от политическа криза, категорични са червените. Станишев не отговори на въпросите за исканата му оставка от Румен Петков и дали ще използва опитът на Георги Първанов занапред.