„Според мен при тези затруднения, които има „Набуко", предвид колебанията на някои от страните източници на природен газ, необходимостта от една по-категорична позиция по темата за трасетата, мисля че позицията на САЩ би била от полза."

Това заяви президентът Георги Първанов, който взе участие в 13-ата международна конференция на Балканския политически клуб. Срещата се състоя в грандхотел „София" и отбелязва 10-ата годишнина от създаването на клуба от президента Желю Желев.

По време на изказването си пред участниците в конференцията президентът Първанов  изтъкна, че трябва да има „едно рамо", подкрепа на САЩ, за да се реши бързо проблемът с диверсификацията на енергийните източници.
По думите му, трябва да има и много ясен ангажимент от страна на Европа по този въпрос. Той посочи, че вчера в Полша е присъствал на изключително знакова среща с участието на президента на САЩ Барак Обама.

„Самото присъствие на президента Обама на един форум на регионалните лидери идва да покаже трайния ангажимент на САЩ към нашата страна" - коментира държавният глава пред медиите.

Той посочи, че на такива срещи се водят много обстойни разговори, но самият той не е упълномощен да коментира всички обсъждани теми.

Първанов заяви, че е поставил въпроса да се потърси относително бързо решение на визовия въпрос със САЩ. „Ние като държавници поставяме тази тема отдавна и българските граждани чакат разрешението й" - припомни Георги Първанов.

Той изтъкна, че е голяма необходимостта от засилване на американските инвестиции.

„Толкова време, след като ние сме част от един и същи съюз, нямаме радикална промяна в ситуацията, в интереса на американския бизнес към Балканите, а ние сме страна, която има много атрактивни възможности" - подчерта президентът.

Той коментира вчерашното присъствие на американския посланик Джеймс Уорлик в парламента.

„Това е един принос в развитието на българския и може би не само на българския парламентаризъм - това, че един посланик е привикан на парламентарен контрол. Оттук нататък може да очакваме и опозицията да поиска появата му в петък, за да може да отговори и на техните въпроси" - пошегува се Георги Първанов.

Извън кръга на шегата той заяви, че не смята за проява на добър тон ежедневно да се коментира темата с докладите, публикувани в Уикилийкс, свързани с български политици.

От друга страна Първанов посочи, че не смята, че 10 години по-късно може да се извика новият посланик и да се поиска индулгенция за нещо, което се е случвало или е било написано преди това.

„Изобщо аз смятам, че превръщането на тази тема, тези писания, в център на политическия дебат отвлича много сериозно вниманието от реалните проблеми" - каза  още Първанов, но не пожела да коментира дали това се прави съзнателно или не.

Мнение не очаквайте от мен, защото образно казано „Атака" само чакат да им вдигна топката, за да върнат дебата отново на персонална основа

Първанов посочи също, че негова теза, която е изразил и вчера в Полша, е че тенденцията е към успокояване към стабилизиране, но в същото време има и отделни прояви на радикализиране, в това число и в България.

Първанов обясни, че това според него има своите корени в икономическата криза и социалните проблеми, които имат някои общности.

Това създаване на екстремистки формации е нещо, което би трябвало да ни притеснява 20 години след началото на прехода" - убеден е президентът.

Първанов изказа своето мнение и за декларацията, приета вчера в парламента, която осъжда действията на партия „Атака" и лидера й Волен Сидеров от края на миналата седмица, когато беше сблъсъкът с мюсюлманите пред столичната джамия.  Държавният глава определи декларацията като един силен факт, който според него трябва да бъде приветстван. Той обърна внимание обаче, че днес е прочел в медиите, че тази декларация е закъсняла с 6 дни.

„Аз бих казал, че тя е закъсняла с 6 години, защото точно преди 6 години, когато аз поставих въпроса за характера на „Атака", при откриването на предишния парламент, последва една вълна която нямаше персонален характер, не беше адресирана само към мен" - припомни държавният глава, коментирайки, че „Атака" е опорочила много национални събития.

„Тогава мнозина вероятно са си мислили, че в това наистина има някакъв личен елемент, потривали са доволно ръце, но сега се вижда, че „Атака" е просто срещу всички" - допълни Георги Първанов.

Той посочи още, че това е върхът на екстремизма и заяви, че вчерашната декларация не би трябвало да затваря проблема, а трябва да е началото не само на един дебат, но и на категорична позиция и мерки, които трябва да бъдат взети по отношение на екстремизма в България.

По повод обсъжданията за евентуална забрана на партия „Атака" и заличаване на съдебната й регистрация, президентът коментира, че това може да реши само съдът.

„Мнение не очаквайте от мен, защото образно казано „Атака" само чакат да им вдигна топката, за да върнат дебата отново на персонална основа" - заяви президентът и допълни, че има кой да си свърши работата.