Какво се случва в малката коалиция? Този въпрос все повече се върти в общественото пространство.

За трети път малката коалиция заседава без лидера на "Атака" Волен Сидеров. Това потвърди и в кулоарите на парламента лидера на НФСБ и вече депутат Валери Симеонов.

Вчера са обсъждани организационни въпроси и предстоящите евроизбори. Обсъждано е самостоятелното явяване, както и едно общо на трите партии.

По думите на Валери Симеонов разделението по темата за самолетите не пречела на Обединените патриоти.

Каракачанов призна за проблеми при патриотите

Каракачанов призна за проблеми при патриотите

Сидеров питал дали ще са заедно на евроизборите

И друг път партиите имали противоположни позиции, което обаче не означава край на коалицията, увери Симеонов.

Според него нямало драма в ОП. Търсело се мнението на партньорите в малката коалиция за явяването на изборите за ЕП.

Припомняме, че напрежението в малката коалиция тлее от много дълго време, но проблемите се изостриха още повече преди няколко месеца след изказване на Валери Симеонов, който нарече майките на деца с увреждания "кресливи жени" с "уж болни деца".

Сидеров: Има нужда от спасителен план за патриотите

Сидеров: Има нужда от спасителен план за патриотите

Няма нужда от сини каски, а от сиво вещество под тях

На 16 ноември Симеонов подаде оставка след поредица от протести срещу него.

Първоначално той отказа да подаде оставка, като след това се извини, но под натиска на премиера и останалите в управлението. Оставката му тогава поискаха също социалистите, ДПС, както и депутатите от "Воля". Дори и коалиционният партньор на Симеонов - Волен Сидеров се обяви за оттеглянето на лидера на НФСБ от управлението. Подкрепата дойде от третия лидер в Обединени патриоти - военния министър Красимир Каракачанов.

Хората на Симеонов бяха ядосани от надписите, които вървяха по телевизията на "Атака" - Алфа. Според тях Сидеров вървял срещу Обединените патриоти и страната.

Каракачанов, Сидеров и Симеонов се събраха на закрита среща
Обновена

Каракачанов, Сидеров и Симеонов се събраха на закрита среща

Сидеров довел депутати на културен тур в Министерски съвет

Лидерът на "Атака" нападна партньора си Валери Симеонов по телевизия "Алфа". Той обвини Симеонов и Цветан Цветанов в налагане на "джендъризма" и "еднополовите бракове".

От НФСБ пък поискаха оставката на Волен Сидеров като председател на ПГ на Обединените патриоти. Според Валентин Касабов, лидерът на "Атака" е нарушил договорките в коалицията.

Тогава Симеонов заяви, че атаките срещу него са били заради амбициите на Сидеров да стане водач на листата на ОП за евроизборите.

Сидеров поиска оставката на Каракачанов

Сидеров поиска оставката на Каракачанов

Каракачанов реагира сдържано...

Това лято на няколко пъти се повишава напрежението между коалиционните партньори, като достигна връхната си точка в Народното събрание при размяна не само на реплики, но и достигна до физическа разправа.

Повод за раздор беше предложението за увеличение на акциза върху бездимните цигари. Идеята беше на ГЕРБ, но от Обединени патриоти се обявиха против. По-късно депутатите гласуваха по-високия акциз.

В началото на туристическия сезон напрежението се повиши и между министър Николина Ангелкова и вицепремиера Валери Симеонов - както и миналата година покрай шумните заведения в "Слънчев бряг" основно. Законопроектът на Симеонов за шума обаче мина в пленарна зала.

Валери Симеонов подаде оставка

Валери Симеонов подаде оставка

За да не бъде воденичен камък на изключително успешното управление

Напрежение имаше и вътре в малка коалиция покрай спорния законопроект за горивата, предложен от депутата Емил Димитров - Ревизоро и отхвърлен от хората в НФСБ. Тогава Волен Сидеров изигра ролята на помирител, за да се уталожи тона в групата на патриотите.

Напрежение между НФСБ и "Атака" в рамките на коалицията Обединени патриоти възникна и покрай промените в Закона за приватизацията, на който президентът Румен Радев наложи вето.

В началото на септември НФСБ проведе Националния съвет и се обяви категорично против подхода и дори заплаши с излизане от управлението. От ВМРО също не одобриха кадровия подход, но бяха по-умерени в изказванията си и поискаха събирането на Коалиционния съвет.

Реакцията обаче на Валери Симеонов предизвика острия тон на лидера на "Атака" и председател на ПГ на ОП Волен Сидеров, който призова Валери Симеонов да се оттегли.

След поредното потушаване на напрежението в голямата коалиция бе обявено, че коалиционен съвет ще има всяка седмица.

Патриотите може да не са заедно за евроизборите догодина

Патриотите може да не са заедно за евроизборите догодина

Призна вицепремиерът Валери Симеонов