Обединени патриоти не прочетоха декларация в пленарна зала за началото на политическия сезон. Това очаквано предизвика редица въпроси особено след разногласията в групата.

"Имаме приоритети за новия политически сезон, ще ги кажем като му дойде времето", лаконичен бе в кулоарите на парламента Валентин Касабов от НФСБ. Нямало да има нов председател на парламентарната група. Такъв оставал Волен Сидеров.

НС да следва дневния ред на народа, поиска Караянчева

НС да следва дневния ред на народа, поиска Караянчева

Цветанов се обяви за съгласие

След него препитан по темата бе и съпартиецът му Борис Ячев.

"Не е имало искане за оставката на Волен Сидеров като представител на парламентарната група", поясни той.

Технически проблем спънал патриотите да излязат с декларация за старта на новия политически сезон.

БСП оставя в Народното събрание 20 депутати

БСП оставя в Народното събрание 20 депутати

Корнелия Нинова очаква битката Цветанов-Борисов, иска предсрочни избори

"Г-н Сидеров не беше в зала и нямаше декларация", изтъкна Ячев като подчерта, че в групата нямало напрежение.

И той потвърди, че Сидеров остава лидер на парламентарната група на Обединени патриоти. Нямало е искане за оставката на лидера на Атака.

Ячев днес е разговарял със Сидеров. "Говорихме, че ще се нормализират нещата в парламентарната група с регулярните събирания, заседания, обсъждания на законопроекти, поемане на ангажимент от всички народни представители да се стои зад законопроектите, така че парламентарната група да си функционира нормално", обясни той.

Марешки притеснен за дълбоката пропаст между двете Българии

Марешки притеснен за дълбоката пропаст между двете Българии

Според него трябват дела, а не думи

В началото на всеки политически сезон парламентарните групи представят своя декларация, в която излагат целите си за следващите няколко месеца.

Днес декларации представиха Цветан Цветанов от групата на ГЕРБ, Корнелия Нинова от БСП, Веселин Марешки от Воля и Мустафа Карадайъ от ДПС. 

Единствено от парламентарната група на патриотите останаха без декларация, което може и да означава, че отношенията вътре в малката коалиция не са съвсем изгладени, въпреки уверенията за диалогичност и стабилност.

Карадайъ призова за реанимиране на държавността

Карадайъ призова за реанимиране на държавността

ДПС иска реформите в страната да започнат

Припомняме, подадените три оставки - на министрите Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски - предизвикаха разнопосочни мнения сред партньорите от т.нар. малка коалиция Обединени патриоти.

НФСБ се обяви категорично против подхода и дори заплаши с излизане от управлението. От ВМРО също не одобриха кадровия подход, но бяха по-умерени в изказванията си и поискаха събирането на Коалиционния съвет, което се състоя вчера. Реакцията обаче на Валери Симеонов предизвика острия тон на лидера на "Атака" и председател на ПГ на ОП Волен Сидеров, който призова Валери Симеонов да се оттегли.

Каракачанов призова за патриотично обединение

Каракачанов призова за патриотично обединение

Преди съвета на коалицията, на който ще се реши съдбата на правителството

На вчерашния Коалиционен съвет, след тричасово обсъждане в Министерски съвет, управляващите се помириха с решението, че оставките на тримата министри допълнително ще бъдат обсъдени.

Отношенията вътре в "малката коалиция" на Обединените патриоти от месеци наред не са много стабилни, след явните противоречия и взаимните нападки между Валери Симеонов и Волен Сидеров. Сидеров не веднъж предупреждаваше, че смяната на вицепремиера е възможна. Конфликт имаше както за проверките и шума по Черноморските курорти, така и по отношение на взаимоотношения с бизнесмените Диневи, както и покрай кризата с Търговския регистър и назначението на нов шеф на Агенцията за вписване.

Преди това пък в последните дни от парламентарния сезон - между патриотите напрежението достигна дори до физическа разправа. Така завърши спорът между председателя на ПГ на Обединени патриоти Волен Сидеров и депутатите от НФСБ и вицепремиерът Валери Симеонов, от друга страна.

Още тогава Волен Сидеров заговори и за смяна на правителството, тъй като според него вицепремиерът Симеонов върши недопустими неща. Именно тогава Сидеров организира проверка на проверките на Валери Симеонов по Черноморието и заяви, че вицепремиерът тъпче и унищожава български бизнес с болшевишки методи.

Напрежението се отразява и в т.нар. голяма коалиция, което накара премиерът Борисов да се закани покрай противоречията за акциза на бездимните цигари: с техните камъни по тяхната глава.