Нека покажем на народа по един достоен начин добрите дела. Нека подадем ръка на доброто.
Това призова президентът Росен Плевнелиев на церемония по случай награждаването на най-щедрите дарители и благотворителни кампании за 2013 година.

Това събитие привлича общественото внимание поради значимостта на каузата, каза държавният глава.

Дарителството и благотворителността имат дългогодишни традиции в нашата страна, изтъкна Плевнелиев. По думите му българите са дали редица примери в историята ни за човечност, съпричастност и солидарност.
Българското общество според държавния глава е готово да подаде ръка на нуждаещите се, въпреки кризата. „Това е национална ценност, това е част от характера на нацията. Гордея се с това", подчерта президентът Плевнелиев.

Според него провеждането на дарителски кампании засилва солидарността. Той поздрави бизнеса за ангажираността му в различни сфери.

Президентът коментира и законодателните инициативи, които допълнително ще стимулират дарителството - премахване на ДДС за дарителските SMS-и, както и назоваване на фирмите дарители в медиите.

Наградите за дарителство у нас се провеждат за 8 път, като за втора поредна година президентството е домакин.

В категорията най-голям обем финансови дарения второто място отиде за Аурубис България, а първата позиция е за Дънди Прешъс металс Челопеч.

За най-голям обем нефинансови дарения втора награда получи Данон България, а първото място отиде при Нова ТВ.

В категорията за доброволен труд на служителите втора награда взе Мтел, а първа награда Уникредит Булбанк.

Райфайзен банк пък спечели големия приз за най-щедър дарител, тъй като банката е дарила 5,7% от печалбата си преди облагане.

В категорията най-добра дарителска програма втората награда отиде за бТВ, а първата за Avon.

Avon получи втора награда в друга категория за най-прозрачна дарителска програма, където първото място отиде за Mtel.

Програма „Вяра в семейството" взе приза за най-добро партньорство. Иван Станчов пък бе отличен с наградата за личност, допринесла за развитието на филантропията в България.

Специален музикален поздрав за гостите отправи 10-годишната цигуларка Лора Маркова, която вече печели международни награди.