Лош ден за Европа и европейската икономика, за европейската демокрация. Такова определение даде президентът Росен Плевнелиев за днешния резултат от референдума във Великобритания.
Плевнелиев взе участие във форум на тема „Уроците на миналото. Паметта за комунизма. Осмислянето на тоталитарните режими“.

По думите му резултатът е ясен знак за „един ненаучен урок от историята": „Една велика сила, символ на либералната демокрация, реши да се изолира сама отново в националните си граници, на собствения си остров.”

Плевнелиев изрази дълбокото си съжаление за този резултат: Както всички убедени европейци, до последно се надявах, че няма да се стигне дотук, допълни Плевнелиев, като обаче посочи, че трябва да приемем с уважение и разбиране решението на британския народ.

Той изказа и притеснението си от „тържествуващите” в момента по улиците на Европа популисти и националисти.

„Обединена Европа с или без Великобритания трябва да гледа напред”, заяви още Росен Плевнелиев и изказа увереността си че въпреки неблагоприятния изход от този референдум, Европейският проект има добро бъдеще. "Сега е времето да покажем, че този съюз е много повече от която и да е държава членка. Сега е времето европейските политици да се обърнат към началото, към основанията, към принципите, които създадоха ЕС, а именно да гарантираме мира в Европа", посочи Плевнелиев.

Според държавния глава сега трябва да се концентрираме около това, което е важно за бъдещето, трябва да останем единни и да се даде нова доза доверие на Европейския съюз.

С думите си Плевнелиев обърна внимание и на българските политици, че референдумите могат да бъдат изключително силно и полезно за демокрацията средство, но само когато са подчинени на ясни правила. „Не бива политиците да се заиграват конюнктурно със страховете на хората. Ако допуснем все по-агресивният популизъм да зарази и пряката демокрация, последиците могат да бъдат непредвидими. Доказателство за това е случващото се във Великобритания“, предупреди Плевнелиев.