Парламентарната група на ПП-ДБ ще помисли дали да не поиска временната парламентарна комисия за Нотариуса да продължи и в 50-ото Народно събрание.

Това заяви пред News.bg председателят на временната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов-Нотариуса и депутат от ПП-ДБ Никола Минчев.

Днес комисията не събра нужния кворум, за да приеме доклада. Регистрираха се едва петима народни представители - Людмила Илиева, Мирослав Иванов, Настимир Ананиев, Никола Минчев от ПП-ДБ и Ивайло Чорбов от "Възраждане".

Минчев обясни, че след като не е открито заседанието, е нямало как да се приеме доклада. Самата комисия ще прекрати съществуването си с края на 49-то Народно събрание. ПП-ДБ ще мислят какво да правят с проекта на доклада от временната комисия, но темата не е приключила. Поради много наситения информационен поток в последно време и поради това, че не се осъществи ротацията и ще има нов избори, темата за Мартин Божанов и "Осемте джуджета" потъна в информационния поток, изрази съжаление Минчев.

ПП-ДБ ще направят всички усилия да поддържат темата активна, защото това е начинът да принудят разследващите органи да си свършат работа.

Никола Минчев добави още, че временната комисия няма потвърждение дали Мартин Божанов е бил сътрудник на МВР. По време на изслушването на бившия главен прокурор Иван Гешев, той споделил, че Нотариуса е бил сътрудник на Трето районно полицейско управление.

Гешев пред комисията за Нотариуса: Има 88 групи, а вие сте полезни идиоти

Гешев пред комисията за Нотариуса: Има 88 групи, а вие сте полезни идиоти

Мартин Божанов бил дребен измамник, който си служи с имена на ниско ниво

Според Минчев е нямало смисъл да се пази информацията като държавна тайна. Оставя висящ въпросът, ако е бил сътрудник на МВР - статутът използвал ли му се е за целите на МВР или за лични цели. Затова ПП-ДБ ще повдигнат същия въпрос и в 50-ото Народно събрание.

Депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев призова медиите да обърнат внимание на Антикорупционния фонд за доклада на ГДБОП. Информацията показва зависимостите на магистратите, които са изнудвани, заснемани в компрометиращи ситуации, изнудвани са и са държани в зависимост, посочи Ананиев. Той изтъкна, че кворумът на комисията Божанов бе бутнат от ГЕРБ, ДПС и БСП.

"Разследващата журналистика в момента се справя по-добре от Народното събрание, за да може истината да излиза наяве и да може хората да знаят срещу какво се борим", подчерта народният представител.

Калин Стоянов: Бившият директор на ГДБОП се е срещал с Нотариуса

Калин Стоянов: Бившият директор на ГДБОП се е срещал с Нотариуса

По негово време жената на Нотариуса е назначена в МВР