Президентът Росен Плевнелиев даде гласа си в референдума в стола на Осеменителната станция на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството в квартал „Симеоново" и каза, че се надява това да не е последният референдум в неговия мандат.

„Моята позиция винаги е била на подкрепа на референдума като висша форма на пряка демокрация. Фактът, че след 22 години преход от тоталитарен режим към демокрация ние достигаме нова степен на политическа зрялост, в която да е възможно да се организира референдум, е голям успех за България", заяви държавният глава. Той каза още, че вярва, че референдумът ще даде позитивна енергия и ще мотивира още повече български граждани да имат позиция и да я отстояват.

„Независимо колко ще излязат да гласуват и какъв ще бъде резултатът от този референдум, той наистина е голям успех за демокрацията в България", заяви Плевнелиев. Той е категоричен, че след 22 години преход България прави голяма стъпка напред и се доближава до развитите демократични общества. Този първи референдум е важен, независимо какви ще бъдат резултатите от него, подчерта Плевнелиев.

Запитан за реформата в Българската армия и напрежението Росен Плевнелиев каза, че като президент е застанал твърдо зад реформите в нашата армия и отбеляза, че те са тежки и ще отнемат доста години. Плевнелиев изтъкна, че се гордее, че реформата бе приета в парламента с пълна подкрепа от всички парламентарно представени политически сили.

„Армията е в тежък процес на трансформация. Решенията са нелеки.Много поделения ще бъдат пренасочени. Много правила и важни дейности, свързани с мобилността и реформирането ще бъдат пренаписани", каза Плевнелиев и добави, че за него е много важно, че имаме дългосрочен план, ясна концепция, годишни планове, приети от всички и че това ще бъде категорично подкрепено и извършено.

„Разбира се, има напрежение, но и в много други европейски държави и държави членки на НАТО бе вдигната възрастта за пенсиониране. Годините 52 и 54 за военния състав не са нищо ново или единичен случай - почти всички държави в НАТО ги въведоха", отбеляза Плевнелиев и заяви, че ние сме тези, които трябва да проявят повече характер и малко повече дългосрочна визия. „Единственото, което правим, е синхронизираме нашата армия и я правим достоен член на едно евроалтантическо семейство", допълни той.


Запитан дали ще подкрепи готвеното патриотично шествие Плевнелиев заяви, че винаги подкрепя гласа на гражданското общество, че няма нищо против хората да се организират в една или друга кауза и че вярва, че това е голяма стъпка напред и за самото гражданско общество в България.

„Но очаквам, добави той - независимо от това, колко стачки ще се организират в държавата, къде и как очаквам изпълнителната власт да защитава своята визия и своя план за действие".

По думите на държавния глава това, което е важно за България е да стои зад реформите и зад действията, които ни водят в правилната посока.