Този референдум е вторият провал на демокрацията у нас. Това е преценката на АБВ в лицето на Румен Петков, която той изрази на влизане в НДК след края на изборния ден.

По думите на Петков първият провал е бил референдумът за АЕЦ „Белене", когато и той самият е станал част от измамата на БСП. Затова той се извини още веднъж на избирателите и заедно със съпартийци обеща, че АБВ ще се опита за втори път да внесе законопроект, който да свали праговете за нужни подписи за иницииране на референдум и за брой гласове, необходими за валидизирането на референдум.

Петков оцени представянето на местния вот за своята партия като добро и обяви, че младата им партия е съхранила позициите си. Дясната ръка на Георги Първанов припомни, че това са първите местни избори на формацията и за представянето си отчитат и по-ниската избирателна активност за страната.

Петков алармира, че по време на предизборната кампания, включително до днес, спрямо активисти и кандидати на АБВ в имало множество груби нарушения и дори престъпления, като партията е изпратила всичко до МВР и смята да го коментира по-обстойно на пресконференция утре. Според Петков преди месец в колата на единия от кандидат-кметовете на партията имало забита кирка с листче с надпис „Прекаляваш".

На друг кандидат пък нивите му били изгорени, след като кандидатурата му е била обявена. Качулати мъже пък нахлули посред нощ при друг кандидат, като в дома му била и бременната му съпруга. Всички тези криминални проявления са се случвали на територията на една областна дирекция на МВР.