Изненадващо президентът Плевнелиев заяви, че обмисля да сезира Конституционния съд за референдума за АЕЦ "Белене".

„Не изключвам възможността да сезирам Конституционния съд за референдума свързан с АЕЦ "Белене" , заяви държавният глава, въпреки че бе първият, който поиска провеждането на този референдум - заради законно събраните над 500 хиляди подписа.

В Пловдив президентът Росен Плевнелиев присъства на годишната среща на НСРОБ, съобщава Радио Пловдив.

По думите му, след приключилите днес консултации с основните политически сили, са останали сериозни съмнения, има и различия относно това дали въпросът за референдума е в синхрон с основния закон на страната.

Заради липсата на консенсус през следващите няколко дни президентската институция ще обмисли внимателно следващите си стъпки и държавният глава ще обяви решението си в следващите дни.

"Не трябва да има и капчица съмнения в законността на първия референдум, подчерта неколкократно държавният глава", категоричен бе Плевнелиев.

Президентът в една държава е пазител на Конституцията, тя е и неговият началник - Конституцията и законите. От тази гледна точка и съзнавайки, че този референдум е първи в демократичната история на България, е изключително важен и не трябва да има никакви съмнения за това, че той ще бъде проведен по правилата и в синхрон с Конституцията и законите на държавата, посочи държавният глава.

"Не изключвам възможността, не казвам, че ще използвам тази възможност, но не изключвам да сезирам Конституционния съд", подчерта Росен Плевнелиев, като по този начин се доближава до логиката на премиера Борисов, който преди дни заяви, че ще подкрепи всички искания и предложения на БСП за референдума, но се надява той да не се проведе и Конституционният съд да го спре.