Ако не се сформира правителство, ефектът за България ще бъде лош. Това заяви лидерът на АБВ Румен Петков.

По негови думи изминалата предизборна кампания е била не на избор на политики, а на избор на политически формации, което според него е прецедент от 1990 година насам. Той посочи, че ниската избирателна активност се дължи на липсата на политически дебат, за което основна вина носят ГЕРБ и "Има такъв народ".

Трети избори за тази година ще бъдат изключително лошо не като резултат, а като факт и избирателната активност ще бъде още по-малка, прогнозира Петков и настоя парламентът да намери решение, което "да даде глътка въздух институционално на българите".

Според него с мотивирани промени в този състав на сегашното правителство то трябва да получи парламентарна подкрепа.

"Ами ако Борисов реши да се пошегува и подкрепи този кабинет на Трифонов? Аз ако съм на негово място, ще го подкрепя и ще гледа и ще се забавлява после 6 месеца и ще пита "Какво стана с това, и с това..". Само че цената ще я платим ние", отбеляза Петков.

Румен Петков: Г-н Трифонов трябва да преосмисли предложения състав правителството

Румен Петков: Г-н Трифонов трябва да преосмисли предложения състав правителството

Иначе катастрофата е неизбежна

Той посочи и че спекулацията със създаване на условия за гласуване на българите в чужбина в крайна сметка е довела до обслужване на ДПС от страна на "Демократична България".

Относно предложения проектокабинет от Слави Трифонов лидерът на АБВ заяви, че усещането за власт е заболяване, което се разпростира твърде бързо, независимо от височината на този, който иска да я експлоатира. Начина, по който бяха предложени министрите за новия кабинет пък, той определи като "вулгарен" и посочи смущаващи елементи в проектосъстава на министерски имена: "Министърката на регионалното развитие е брокер в една американска компания, енергийният министър е директор на друга американска компания, образователната министърка е доскоро служител на "Америка за България".

Борисов: Подкрепа за Слави никога, оставаме в опозиция

Борисов: Подкрепа за Слави никога, оставаме в опозиция

Най-вероятно бившият премиер няма да влезе и в парламента

Петков подчерта, че продължава да не получава отговор на въпроса какви са очакванията на заложните къщи от този състав на правителство и какви са очакванията на това правителство от заложните къщи. "След като Николай Василев веднъж осигури продажбата на ДСК, сега има амбиция да осигури продажбата на единствената държавна банка. Трябва да има някаква мярка", настоя той.

Неубедително било и това, че не е бил обявен министър на околната среда, нито са били споменати Зелената сделка и Плана за възстановяване.

Плевнелиев: Трифонов е стандартен популист, избран по метода проба-грешка

Плевнелиев: Трифонов е стандартен популист, избран по метода проба-грешка

Партия "Има такъв народ" била инженерингов проект