ПП "Съюзът на демократичните сили" подаде сигнал в ЦИК срещу Стефан Тафров, кандидат за евродепутат от КП "Демократична България - Обединение". Това стана ясно от съобщение на СДС на официалния сайт на партията.

От СДС алармират за качен предизборен клип, съдържащ фигуративна марка на ПП "Съюз на демократичните сили" и графичните знаци на Организацията на обединените нации и ПП "Съюз на демократичните сили".

От партията подчерта, че от 2002 г. те са носители на правата върху фигуративната марка с рег. №18216 , като нейната защита е до 26 юли 2021 г.

В сигнала си те посочват, че правилата за водене на предизборна кампания забраняват извършването на заблуждаваща агитация и използването на символи/графични знаци на други политически партии, участващи в изборите.

Радан Кънев и Стефан Тафров водят Демократите към ЕП

Радан Кънев и Стефан Тафров водят Демократите към ЕП

Свободният, силен и проспериращ ЕС означава и България да е така

От СДС са категорични, че не са давали съгласието си за използването на регистрирана и притежавана от тях марка, поради което считат това за незаконно.

От демократичните сили настояват ЦИК да задължи КП "Демократична България - Обединение" да премахне от агитационния клип фигуративната марка на СДС - лице на лъвче с две вдигнати ръце, както и графичните знаци на Организацията на обединените нации и ПП "Съюзът на демократичните сили".

От СДС искат и да бъде наложена глоба за допуснатото нарушение.

Вчера от "Съюза на демократичните сили" публикуваха и отворено писмо към Стефан Тафров , в което отправят запитване към него дали не вярва в идеите на "Демократична България", че се налага да използва символи на СДС в свой предизборен клип.

Те призоваха Тафров да не започва евентуално евродепутатство с кражба, защото в Европа не се толерира това.

От СДС му припомнят, че отдавна няма нищо общо с тяхната партия. Те изтъкват, че Тафров вече се е "превърнал от политически номад в политически джебчия".

По думите им водачът на листата Радан Кънев също си позволявал да говори от името на седесарите, като заявявал, че те го подкрепят.

В писмото си те подчертават, че тези личности нямат право "да се пришиват нито към СДС, нито към седесарите".

Според СДС действията на "Демократична България" са безпомощни и жалки.