Глупави и несъстоятелни са твърденията, че няма нужда от АЕЦ „Белене", защото няма кой да консумира енергията от централата.

Това заявява бившият премиер Симеон Сакскобургготски в статия, озаглавена „Защо правителството на НДСВ възстанови строителството на АЕЦ „Белене", публикувана на личния му сайт.

Когато бе взето решението за размразяването на строежа, се казва още в статията, ръстът на икономиката в България бе 5-6% годишно. Ако тенденцията се беше запазила в региона, със сигурност можеше да се очаква дефицит на електроенергия.

Единственото, което днес никой не може със сигурност да знае, заявява Симеон, е дали докато се построи АЕЦ „Белене" няма да има нужда дори от повече електроенергия. Една от реалните възможности бе да изнасяме енергия за Южна Италия. Ако нямаше пазар и бъдеще, дали Румъния щеше да строи „Черна вода", пита бившият премиер.

Той припомня, че през годините до 2002-ра, когато НДСВ решава да възобнови строителството на АЕЦ-а, Румъния строи ядрени реактори - АЕЦ „Черна вода". Първият реактор е пуснат в края на 1996 г., вторият - през 2007 г., ЕС одобри строежа на трети и четвърти реактор, планирани да заработят през 2017 г.

Друга съседна страна - Турция, също строи своя атомна електроцентрала. Отчитат както своите растящи нужди от енергия (а това е тенденция в цял свят), така и важността на енергийната независимост. Такива проекти имат и Албания и Хърватия.

Симеон посочва две основни причини, довели до решението за „Белене".

Първата - държавата, т.е., гражданите, вече сме инвестирали огромни средства в бъдещата централа. Толкова ли сме богати, че да се откажем от тази инвестиция с лека ръка?

И второ -  тогава, през 2002 г., след 9-годишно прекъсване на строителството, площадката продължава да е в чудесно състояние, поддръжката е перфектна, благодарение на българските специалисти, които през цялото това време са си вършили професионално и съвестно работата.

На този фон България не започва от нулата, а има добра база да завърши проект, който, освен енергийна независимост, ще й донесе още много ползи в близък и по-далечен план, заявява Симеон.

За 20 години, коментира още той, едно дете израства и става самостоятелен човек. 20 години страната ни не успява да реши какво да прави с АЕЦ „Белене".

Политиците са разделени, общественото мнение е разделено. И като че ли това разделение по-често е емоционално и политически оцветено, отколкото прагматично, подплатено с икономически аргументи и експертни анализи, се казва още в статията, публикувана на сайта на Сакскобургготски.