Явна е амнезията на ДПС и БСП за собствените им провали през предишния мандат. Така Красимир Велчев от ГЕРБ отговори на заявената готовност на двете опозиционни партии за избори 3 в 1.

Според управляващата партия ДПС и БСП забравили за множеството корупционни схеми и спрени средства от ЕС, типични за управлението на тройната коалиция. Очевидно е, че тези 2 партии се стремят да си повишат рейтинга, смята Велчев.

От ГЕРБ тълкуват искането на опозицията за вот на недоверие като знак, че правителството е силно и стабилно, че кризата в България е отминала и страната върви в правилната посока.

Нямаме нищо против избори 3 в 1, подчерта Красимир Велчев и припомни, че и премиерът Бойко Борисов е изразил подобно становище. Безпокои ни едно, че може би БСП и ДПС отново искат да застанат с молещи и очакващи погледи пред Първанов, който да състави служебно правителство, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ и се закани: „Ето това няма да допуснем."

На въпрос на News.bg единствено служебен кабинет на президента ли спира управляващата партия да отговори на предизвикателството на опозицията да се явят на избори 3 в 1 Красимир Велчев отговори утвърдително: "Единственото, което ни притеснява е това, че Първанов ще трябва да назначава служебно правителство".

"ДПС ако може, всяка седмица ще иска вот на недоверие, на което и да е правителство, ако те не участват в него. За първи път от 20 години те не са в управлението и това явно ги притеснява", посочи още Велчев. По думите му БСП от своя страна пригласяли на съпартийците на Ахмед Доган.

Искра Фидосова пък определи действията на опозицията като несериозни още повече, че според нея седмици наред двете партии се лутали по темата за вота на недоверие. Правителството е стабилно и изпълнява своите ангажименти, категорична е тя. Фидосова не се съмнява, че вотът, готвен от опозицията, няма да мине в пленарна зала.