Ще се направят промени в тол системата, като намеренията са да се приложи методика, използвана в други европейски страни, така че да се постигне по-високо таксуване на транзитния трафик и по-облекчено за родните превозвачи. До една седмица ще се излезе с конкретно решение, обеща служебен транспортен министър Христо Алексиев след среща с представители на браншовите организации в областта на превози на пътници и товари.

Ще се преразгледа и обхватът на второкласната пътна мрежа на тол системата.

Алексиев уточни все пак, че държавата не иска за загуби приходи от планираното, но и "няма да откриваме топлата вода". Трябва да се направят съответните изчисления, за да се види с колко трябва да се увеличи тол таксата на транзитния трафик, уточни Алексиев на въпрос на News.bg.

Цялостен одит на тол системата би отнел много време, необходимо е да се направи, но служебният министър не разполага с такова време.

Христо Алексиев не смята, смята, че е нормално при толкова много кризи автомобилният транспорт да бъде поставян в тежко състояние и разходите за сектора да растат. "Транспортът поради факта, че беше неглижиран, създаде много високи разходи, които се отразява на всяка една суровина, стока и услуга", посочи служебният транспортен министър. Той обеща и стъпки и мерки за стопиране и дори понижение на инфлацията, включително и мерки от кризисния щаб за ескалиращите цени на горивата, за да се спрат кризите в транспортния бранш.

Няма как от малка България да борим световните кризи, ескалацията на цени на световен мащаб, но добре се вижда, че ако ръстът на инфлация средно за Европа е 1%, в България ще падне повече, надява се транспортният министър. Ако се приложат определени мерки, ръстът на инфлацията ще се доближи до средния ръст на инфлацията в Европа.

Припомняме, че МС гласува увеличение на тарифата за движение по пътища първи клас, както и включване на за второкласните пътища за тежкотоварния трафик. От 1 януари се предвижда намаление с по 10% на всички видове винетки за лекотоварни автомобили. Така годишната винетка от 2023 г. ще струва 87 лв. Решението за увеличението както на таксите, така и на обхвата, бе взето от предишния министър Гроздан Караджов, с който превозвачите бяха в многомесечен конфликт.

Превозвачите пак атакуваха тол системата

Превозвачите пак атакуваха тол системата

Предстоят фалити, няма с какво да плащат на работниците

На брифинга в МТ бе изразено общото задоволство от възстановения диалог между държавата и бранша. Превозвачите припомниха голямото напрежение, изгубения диалог, репресиите, неглижирането на проблемите им, въпреки предупрежденията, че така се превръщат в генератор на инфлационните процеси.

Йордан Арабаджиев, председател на Съюза на международните превозвачи, заяви, че превозвачите успели да устискат, за да не бъде българският транспорт заложник на егото на един човек. Превозвачите са усмихнати, защото виждат новото лице на държавата. Служебният транспортен министър показа как трябва да се възстанови и води диалог, доволен е Арабаджиев от ресорния служебен министър.

Превозвачите са поискали спешни рокади в Автомобилна администрация от служебния транспортен министър.

Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи, допълни, че има сериозен проблем с цената на метановото гориво, което вече достига за литър 6.10 лв. При тази цена на горивата рискът от преустановяване на дейността на работа е много голям, предупреди тя. Тя поиска от служебното правителство да поправи едно от последните постановления на кабинета "Петков" за подпомагане с 20 млн. лв. на междуселищните превози.

Прогнозата на автобусните превозвачи: Ще се ходи пеш

Прогнозата на автобусните превозвачи: Ще се ходи пеш

Заради увеличените тол такси вещаят скок от 20% на цените