Наблюдава се лек отлив на доверие към ГЕРБ в електоралните нагласи след изнeсените от прокуратурата данни във връзка със сигнала от Сергей Станишев.
Ако преди скандала 24.1% от българските граждани с право на глас биха гласували за ГЕРБ, то ако изборите бяха днес, за бившите управляващи биха гласували 23%.

Това отчете Центърът за анализи и маркетинг в своето ново изследване, проведено в периода 17 - 24 април сред 1006 пълнолетни граждани на страната. Както и вчерашното изследване, представено от МБМД на Мира Радева, агенцията на Юлий Павлов също е била финансирана за новото си изследване от лидера на „Либерален Алианс" Веселин Марешки.

Данните на ЦАМ не отчитат нагласите след изказванията на бившия зeмеделски министър Мирослав Найденов по адрес на Цветанов Цветанов, нито записа на предполагаемия разговор между бившият премиер Бойко Борисов, Мирослав Найденов и подалият оставка софийски градски прокурор Николай Кокинов.

„Коалиция за България" не се възползва от отлива в редиците на ГЕРБ и към днешна дата разполага с доверие от 17.8%. ДПС също не печели, като остава трета сила с 6.1%. Малко покачване има в процентите на „Атака" и „България на гражданите" - съответно 5.8% и 4.7%.

Под чертата, но с най-сериозни шансове да я прескочи от останалите партии остава Националният фронт за спасение на България с 1.9%, изпреварвайки ДСБ, които имат 1.6%. Веселин Марешки и неговият „Либерален алианс" се радват на доверието на 1.3% от анкетираните.

Минимален е процентът на хората, които са променили решението си за кого да гласуват след първия СРС-скандал - 3.7%. 5.4% са започнали да се колебаят, а на цели 80.9% той не влияе по никакъв начин.

Юлий Павлов подчерта, че това се дължи най-вече на факта, че в съзнанието на българина да бъде подслушван не е новост. Той обаче очаква отражението на следващите два скандала да бъде малко по-голямо и да доведе до нов отлив от доверието към ГЕРБ, като отново от това ще се възползват най-вече по-малките партии.

Основният ефект от скандалите с подслушвания в крайна сметка е отказ от гласуване, отчита Павлов. От 55% твърдо решени да гласуват преди седмица, сега такива са само 51.8%. 17.5 ще гласуват, но не знаят за кого, а 15.1 се колебаят дали изобщо да отидат до урните на 12 май.

С оглед „ненормалната ситуация" от Центъра за анализи и маркетинг очакват избирателна активност от около 55%, при това върху база от 6 милиона избиратели. Този процент ще падне още, когато данните се отнесат към списъците на ЦИК. Според очакванията на Павлов броят избирателите ще е около 3,5 милиона души.

Бойко Борисов все още печели убедително в отговорите на въпроса „Ако зависеше от вас, кого бихте посочили за премиер на България?" с 30%. Втори е Пламен Орешарски със 17.9%, следван от Меглена Кунева и Волен Сидеров с по 5.9%.

Най-висок личен рейтинг според ЦАМ продължава да има еврокомисарят Кристалина Георгиева с 54.8% одобрение и 28.3% неодобрение. Тя и президентът Росен Плевнелиев са единствените политици с положителен рейтинг, като за Плевнелиев той е 53.3% срещу 36.6%. В следствие на скандала Цветан Цветанов губи позиции и вече е изпреварен от Сергей Станишев с 20.3% срещу 20.2%, както и с по-висок процент на неодобрение - 73.7% срещу 72.9%. Най-високият процент на неодобрение има Иван Костов с 87.8%, когото одобряват едва 7.1% от анкетираните.

Безработицата и ниските доходи са най-големите проблеми у нас, съответно със 74.2% и 60.3%. Следват корупцията с 38.8%, здравеопазването с 32.3% и състоянието на икономиката с 28%. Подслушването изобщо не присъства в тази класация, която е оформена на базата на свободно посочване на възможности от страна на анкетираните, а не на предварително зададени такива.

За своя електорален въпрос, а именно „За коя политическа сила ще гласувате на предстоящите парламентарни избори?" Юлий Павлов залага на данните, получени също от отворен въпрос.
Припомняме, че във вчерашното изследване на МБМД Мира Радева заложи основно на така наречената шоукарта или въпрос с предварително зададени възможни отговори, като даде 28.3% на ГЕРБ и 18.7% на „Коалиция за България. При свободен въпрос нейните проценти се доближават до тези на Юлий Павлов, но с малко по-нисък процент за „Коалиция за България - 22,8% срещу 15%.

На 9 май Павлов ще представи ново и последно преди изборите изследване, което стартира на терен днес и трябва да покаже отражението и на трите скандала и като цяло да даде най-точна картина на очакваните резултати.