В декларацията си по повод новия политически сезон лидерът на БПС упрекна управляващите, че не са реализирали предизборната си програма. Той определи като чиста демагогия сегашните обещания на всички министри за повишаване на заплатите.

Повече от три години замразихте доходите, което е обедняване, посочи Станишев и изброи - четири милиарда от фискалния резерв похарчени и пет милиарда нови дългове за запушване на дупки в бюджета, които произтичат от неспособността на правителството да събира приходи и от покровителство на контрабанда.

Той изтъкна, че по данни на синдикатите 27% от българите биха напуснали България при първа възможност.

Станишев обяви като водещ политически приоритет на БСП да бъде категорична опозиция. Той подчерта, че сега изтичащите капитали са повече от инвестициите, както и  че има повече от 400 000 безработни и 250 000 обезкуражени. Соцлидерът беше категоричен, че това е резултатът от управлението на ГЕРБ. Той настоя от догодина да има индексация с 11% на пенсиите и минималната работна заплата да стане 350 лв.

Пред провал сме с Шенген, колкото и да се хвали министър Цветанов, посочи Станишев.

Той е убеден, че е необходим рамков закон за службите. Станишев изтъкна и важността на еврофондовете и упрекна управляващите за ниската им усвояемост.

Лидерът на социалистите подчерта, че БСП ще настоява Законът за училищното и предучилищното образование да се разглежда сериозно, а не експериментално. Според него ГЕРБ целят чрез Закона държавата да финансира най-заможните частни училища.

По-късно на брифинг в парламента социалистите продължиха с коментарите си по повод новия политически сезон.

 

За три години ГЕРБ разсипаха държавността. Държавата се управлява като еднолична фирма и всичко е притежание на министър-председателя и всичко опира до волята на един човек, това е опасно и вредно, заяви Станишев.

Той обяви, че БСП ще продължи да настоява за провеждане на референдум за Белене и ще работи за това допитванията до гражданите да  се прилагат по-често и на национално и на местно ниво. Централният въпрос на новия политически сезон - бюджет 2013 според Станишев е ясен - не очаквам никакви чудеса от ГЕРБ. Ще се опитат да купят част от българите с някакви увеличения с пенсии и заплати, коментира той.

Лъжата в политиката на ГЕРБ е системна, подчерта от своя страна Ангел Найденов. Според него обещанията на управляващите за вдигане на заплатите опират до въпроса от какво трябва да се лишат българските граждани, ако ГЕРБ са искрени в намеренията си да увеличат доходите. Като аргумент той посочи заявеното от финансовия министърът Симеон Дянков, че заплатите на военните и служителите на МВР могат да бъдат повишени, ако се премахнат привилегиите.

Помолен да коментира предложеното от Люти Местан разпускане на парламента и предсрочни избори, бившият премиер посочи, че предложението е добро, но няма да се реализира. По думите на Ангел Найденов малко вероятно е мнозинството да стигне до извода, че е по-добре да се разпусна парламента.

Общинският съветник от БСП Калон Паргов съобщи, че утре транспортната комисия на общината ще разгледа внесения от социалистите доклад относно новата синя зона в София. Той посочи, че социалистите искат наредбата да бъде отменена, в срок от 3 месеца да бъдат изработени корекции  и председателят на комисията Радослав Тошев да подаде оставка.

Михаил Миков уточни, че четвърти месец БСП настоява за одит на Сметната палата на центъра за градска мобилност. Утре това ще бъде предложено за дневния ред на парламента.