На база статистически процедури купеният вот на изборите варира от 5-6 до 18-19%. Toва заяви Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията в сутрешния блок на БНТ след края на вчерашния парламентарен вот.

Той определи изборите като традиционни, но хаотични заради смесване на машинното с традиционното гласуване и пандемията. Безлов изтъкна, че пак има сигнали и коментари за купен и контролират вот. И макар и да не спомена ВМРО, Безлов изтъкна, че "една партия, която е на ръба, не е успяла да организира достатъчен купен вот."

Нищо различно няма от предишните избори, коментира Тихомир Безлов. Според Безлов отдавна вече няма една секция, в която гласовете да се продават само на една партия, а те се делят на три-четири партии, каза още той.

Кошмар с протоколите - масови грешки и заради машинния вот

Кошмар с протоколите - масови грешки и заради машинния вот

Сгрешени са над 90% от протоколите в 24 РИК-София

В студиото на БНТ Калин Славов от асоциация "Прозрачност без граници" заяви, че въвеждането на машините не било лоша идея, но по никакъв начин не се е случила по най-добрия начин. В асоциацията имат доста сигнали, че СИК се опитвали да откажат избирателите да гласуват с машини по различни предлози, включително и обосновка, че това ще спести работа в процеса по съставяне на протоколите в изборния ден. Според него би могло да се премине изцяло към машинно гласуване с по-добра организация.

По думите му има един ключов проблем - начинът, по който ЦИК се отнася към експертите. Част от проблема е, че отговорността не е ясно разпределена, посочи Славов и допълни, че проблемът във Велико Търново, където напълно бе спряно машинното гласуване, трябва да бъде търсен от начина, по който е била вкарана бюлетината в машината.

Резултати на ЦИК при 16.19% от протоколите: ГЕРБ води, Трифонов е втори, ВМРО под бариерата

Резултати на ЦИК при 16.19% от протоколите: ГЕРБ води, Трифонов е втори, ВМРО под бариерата

ДПС и ДБ с близки резултати...

Купуването на гласове според Славов не е само български феномен, но няма достатъчен ентусиазъм за разследването на такива сигнали. За това нещо трябва да се помисли за следващите избори, настоя Калин Славов.