ГЕРБ и ДПС имат трайна политика за неглижиране и намаляване на гражданското участие. Това заяви Тома Белев, съпредседател на партията "Зелено движение", пред БНР.

Твърдението му идва по повод предложените изменения в Закона за насърчаване на инвестициите и в Закона за околната среда, които бяха внесени от ГЕРБ и ДПС и скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал".

По думите на Белев твърденията, че забавянето на големите инвестиции идва заради процедурите по околната среда са "абсолютно неверни". Според него измененията в Закона за околната среда са изключително опасни и особено от разпореждането със собствеността на публичните държавни предприятия. В законопроекта е записано, че по искане на инвеститора, без търг и конкурс, му се предоставя такава собственост. Ако е инвеститор от клас А, тя му се предоставя на данъчна оценка.

Президентът наложи вето върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите

Президентът наложи вето върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите

Според него те застрашават конституционно гарантираното право на гражданите на здравословна околна среда

Тома Белев обясни, че по този начин държавни гори, земеделски земи и такива около големи инфраструктурни обекти, каквито са мините "Марица" Изток", ще са като "големи подаръци" за инвеститорите.

Десислава Симова от "За Земята" също коментира проблема, като заяви, че приветства наложеното вето на президента Румен Радев върху измененията в Закона за инвестициите.

И според нея от години има "червен пиар" по отношение на гражданските организации. Това тя също коментира по повод скандала с "Да запазим Корал".

Природозащитници настояват за вето върху промените за насърчаване на инвестициите

Природозащитници настояват за вето върху промените за насърчаване на инвестициите

Коалиция "За да остане природа в България" изпрати призив до президента Румен Радев

Припомняме, че на 29 април президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите. Според него те застрашават конституционно гарантираното право на българските граждани на здравословна околна среда.

Държавният глава не оспорва необходимостта от ускоряване на изграждането на обектите със стратегическо значение, но връща за ново обсъждане в Народното събрание текстовете, чието прилагане би довело до намаляване на нивото на отговорност на администрацията за защита на живота и здравето на хората при изпълнението на мащабни проекти.

Законопроектът за промените в двата закона бяха внесени на 18 април от Делян Добрев, Станислав Анастасов, Младен Шишков, Хамид Хамид и Жечо Станков. Коалиция "За да остане природа в България" излезе с позиция, че тези промени са опасни и нарушават Конституцията. На 19 април пък имаше протест на "За да остане природа в България" и партията "Зелено движение" пред Парламента. Тогава те заплашиха, че ако се приемат промените, ще призоват президента да наложи вето.

Природозащитници против промените в Закона за опазване на околната

Природозащитници против промените в Закона за опазване на околната

Предложението нарушава конституционното право