3-ма бивши гербери дойдоха в парламентарната комисия за тефтерчето на Филип Златанов, за да дадат своите обяснения защо са попаднали в записките на скандалния бивш шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Бившите депутати от ГЕРБ Вяра Петрова и Емил Димитров, които попаднаха в тефтерчето на Филип Златанов, дойдоха на днешното заседание, за да стане ясно, че нямат понятие защо са били интересни за Златанов. Настоящите депутати от ГЕРБ в комисията попитаха защо точно тези лица са поканени на днешното заседание, още повече, че производствата срещу тях не са приключили.

Председателят на комисията за тефтерчето на Златанов Кирил Добрев обясни, че за бившите гербери, комисията „Златанов" се е забавила с решения повече от година. Емил Димитров присъства най-много в тефтерчето, каза още червеният депутат и започна да чете откъси от записките на Филип Златанов, отнасящи се за бившия гербер и основател на формацията БАСТА.

Кирил Добрев коментира, че от записките и фактите около Емил Димитров става ясно, че Филип Златанов е работил в срок. Интересното при Вяра Петрова е, че когато тя е била изслушвана в комисията на Филип Златанов, самият той не е присъствал, за да чуе нейните обяснения пред Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Емил Димитров се засегна от недоволството на настоящите депутати от ГЕРБ и членове на комисията - Емил Радев и Данаил Кирилов, че той е тук, за да дава обяснения. Неофициално Емил Димитров научил, че срещу него са заведени преписки за конфликт на интереси.

6 месеца по тях обаче нищо не се случвало. Когато пред медии съобщил, че Цветан Цветанов и Искра Фидосова са съсипали партия ГЕРБ, скорострелно комисията на Филип Златанов излязла със становище, че Емил Димитров е в конфликт на интереси. Димитров се обърна към бившите си съпартийци, предупреждавайки ги, че нещата щели да станат още по-срамни, ако задълбават в темата за тефтерчето. Не влизайте по-дълбоко в темата, ще стане доста неприятно, каза той.

Вяра Петрова също се оплака, че комисията на Златанов с месеци не се произнасяла по нейния казус. Напуснала партията, когато видяла името си в „едни тефтерчета".

За втори път напуснах ГЕРБ, обясни и Марио Шиваров, бивш гербер от Варна, все още общински съветник. Окончателно се отказал от партията, когато се видял в записките на Цветанов. Тази грешка на езика веднага направи впечатление на депутата от ДПС Мустафа Карадайъ, който се поинтересува идентично ли е тефтерчето на Цветанов с тефтерчето на Филип Златанов.

Все пак стана ясно, че действително става въпрос за лапсус. Марио Шиваров попада в записките на Златанов заради скандала със Синята зона във Варна. „Ако г-н Цветанов и Фидосова са имали нещо против, защо не ме повикаха, не ме попитаха", недоумява Марио Шиваров. Защо гледат да ти забият нож?, попита той. 17 човека бяхме във Варна, когато основахме партията, оплака се Шиваров. Диалогът е в основата, силовото, не води до нищо добро, смята той.

Започнал да мрази висши ръководители на партията, заради причинената мъка. Целта е да ме махнат от общинския съвет, ама няма да стане, ще трябва да ме търпят 2 години, коментира Шиваров. В ГЕРБ вече нагласили следващия в листата да влезе на неговото място. „Не ми ли е болно?", изтъкна той. Не може да работиш за едни хора и те да те ровят, коментира Шиваров.

Той изрази съжаление, ако действително зад инициалите Ц.Ц. в тефтерчето стои Цветан Цветанов. Предпочитал заместник-председателят на ГЕРБ да му каже, че не става за партията, но не и така да го проучват. И тримата бивши гербери изразиха огорчението си от партията и поискаха да изчистят името си.