В телефонен разговор премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е пожелал успех на лидера на ГЕРБ на предстоящите избори, съобщават от пресцентъра на партията.

Ердоган е телефонирал на Борисов снощи около 19.00 часа. Попитал е Борисов как е и  му е пожелал успехи на изборите, както и да направи всичко възможно изборите да са честни както в Турция, така и в България.

Турският премиер е изтъкнал още, че с Борисов са работили успешно в областта на политиката и отношенията между Турция и България в дипломацията от години не са били толкова добри.

Разговорът между двамата не е бил дълъг.

„Ердоган се е обадил на Борисов като приятел. Наричал го е приятелю, братко. Те имат едно обръщение да се наричат „моя брат". Обаждането беше много топло", изтъкна пред "Фокус" екскултурният министър Вежди Рашидов, който е превеждал разговора.

Бойко Борисов е уверил от своя страна Ердоган, че всичко, каквото е необходимо, ще бъде направено. „В бъдеще грешките, които са допуснати, ще бъдат уроците, които ще помогнат по-нататък за развитието на българската държава. Всички грешки, които са допуснати, са осъзнати и всичко това трябва да се поправи", е заявил бившият премиер по време на разговора. Пред Ердоган той е заявил още, че политиката е един учебник, от които хората цял живот трябва да се учат.

„Това беше един приятелски, много топъл разговор", подчерта Вежди Рашидов.

Малко след като стана ясен телефонният разговор между двамата, от ВМРО побързаха да излязат с гневна позиция. Патриотите са категорични, че фактът, че ГЕРБ сами разпространяват тази информация показва паническата ситуация, в която изпада партията след последните разкрития за срастване на власти от мафиотски тип.  За ВМРО подобна политическа реклама представлява недопустима външна намеса в твърде деликатната ситуация, в която се намира страната ни.

Турция очевидно сочи своите фаворити в изборите и те са ГЕРБ. Според войводите  с политиката си бившите управляващи превръщат България в троянски кон на Турция в Европа.

Случката идва седмици след като подобна агитация направи и партията на Касим Дал и Корман Исмаилов. В листовка те също „рекламират" своя среща с Ердоган, изтъкват още от ВМРО.
Те припомнят, че преди дни са поискали среща с премиера Марин Райков по повод агитация на турски език от страна на въпросната партия.