„РЗС спечели още две битки и постигна конкретни резултати по теми, за които се бори години наред. Законът за публичност на имуществото на лица, заемащи висши длъжности, вече е факт", похвали се лидерът на РЗС Яне Янев, изтъквайки, че президентът е издал указ.

Според него РЗС има изключителен принос малко преди изборите народът да разбере кои са олигарсите, шефовете на ЕРП-та и други кандидати за висши длъжности и какво притежават те. Янев поясни, че срокът, в който трябва да се декларира имуществото е 9 април.
Той изтъкна, че това е нова страница в публичността на лицата, върху които е имало чадър през целия преход. „Да ги видя сега как ще се скрият. Убеден съм, че много от тях, ще стигнат и до съда", предположи лидерът на РЗС.

Втората спечелена битка на партията според Янев е фактът, че Конституционният съд се е произнесъл, че оглавяваната от него комисия за борба с корупцията по висшите етажи, си е вършила работата. Отхвърлено е искането на над 70 народни представители от ДПС и БСП като недопустимо. Припомняме, те оспориха създаването на парламентарна комисия за разследване на корупцията по високите етажи на властта.

Лидерът на РЗС съобщи още за внесен от него в прокуратурата сигнал за грубо показване на закона от страна на всички министри от служебното правителство.
На 20 март в Министерски съвет те са били информирани, че трябва да подадат декларации за несъвместимост и конфликт на интереси до края на деня. Единственият, който прави това в срок, е новият здравен министър.

Останалите министри според Янев изпадат в изключителна паника. Те уведомяват президента Росен Плевнелиев, че имат проблем и начело с вицепремиера Екатерина Захариева започват да обмислят всякакви възможности за решаването му.
„След дълго мислене не измислят нищо разумно", изтъкна Янев, допълвайки, че министрите грубо погазват закона.

Той разказа, че на 21 март сутринта членовете на служебния кабинет проверяват дали имат възможности за свободни входящи номера от 19 март, но се оказва, че няма такива. Това е довело до още по-голяма паника и се дава идеята да се дадат изходящи номера.
Новите министри, по думите на лидера на РЗС, бързат истерично, като Асен Василев в паниката си пропуска да напише в качеството си на какъв попълва декларацията.

В декларацията на Николай Петров има входящ номер в парламента от 20 март, но на следващия ден, твърди Янев, здравният министър попълва и втора декларация заедно с останалите си колеги. Цялата схема според лидера на РЗС се нарича антидатиране, което той определя за престъпление, свързано с попълване на невярно съдържание.

Янев изтъкна, че за станалото с документите на новите министри е пряко виновен президентът Росен Плевнелиев и той очаква обяснения за него.

Той обърна внимание и на друг скандален според него казус, свързан с министъра на икономиката. След като сам се опроверга за магистърската си степен, сега ще му се наложи да се оправдава и за друго, посочи Янев.

Лидерът на РЗС показа фирменото досие на Василев и фирмата му „Everbreаd limited", от което се вижда, че той е президент и съсобственик. „По-добре да си признае, а не да става жалък и смешен, като прехвърли със задна дата собствеността си", отбеляза той.

Относно скандала с подслушването, за който вчера сигнализира БСП, Янев е на мнение, че този път сценарият е съшит с бели конци и е резултат на „ченгеджийската машина, която обикновено точно преди избори стреля във всички посоки и се надява поне една гилза да попадне, където трябва". Това, по думите му, било типично за БКП, които са майстори на доносите и конспирациите.

Той разказа, че 10 дни преди БСП да съобщят за подслушването, към РЗС са се обърнали „двама души с черни очила и шапки и са предложили да предоставят срещу заплащане информация за това, че Янев е подслушван". В партията обаче са обсъдили казаното от тях и след това са взели решение да не му обърнат сериозно внимание, защото преценили, че става въпрос за предизборни доноси.