„Просто това беше едно безсмислено упражнение". Така премиерът Бойко Борисов определи днешния референдум, след като в 18:30 часа традиционно гласува в училището, което е завършил в Банкя.

„Аз още веднъж благодаря на Станишев. Освен че не подписа, не се предаде на преговорите. С организирането на този референдум всъщност той завинаги зачеркна проекта „Белене", така че българите трябва да му благодарят на Станишев, че прояви този характер", заяви подигравателно Борисов.

По думите на министър-председателя има много други теми, които заслужават обсъждане, но са били подминати, въпреки че на всички е било ясно, че този референдум ще се провали.
„Така или иначе 14-15 млн. струва това упражнение, можеха да бъдат за майките, за детските", подчерта премиерът.

„Единственият плюс на практика е, че Станишев ни помогна да не се подпише повече за АЕЦ „Белене". Според Борисов дори и гласовете да минат 20%, „макар че, като гледам, по улиците няма живо пиле, в парламента ще гласуваме пак против, защото сме последователна партия".

„На БСП и на кривата ракета космосът им пречи", отговори Борисов на въпроса дали случайно активността не е ниска заради непочистените пътища.
„Пътищата са прекрасно почистени. Виждате, че най-слабата избирателна активност е в най-добре почистените райони", подчерта Борисов.

Запитан дали ще има и друг национален референдум след този, премиерът отговори категорично: „Не. Той беше така зададен референдумът за една техническа работа. Неслучайно в конституцията е казано, че това решава изпълнителната власт, там са хората, които решават. Много по-логичен беше референдумът за или против пушенето. Както виждате, във Великобритания беше за или против ЕС".