РФИ - България Кой се възпроизвежда в България?

Тук може да се случат неща, от които да ти се изправят косите (посланикът на Швейцария)

И пак за боклука на София

Бой пореден за софийския боклук – така открива броя си вестник "Сега". Същата тема откриваме и на първа на "Новинар" – Бой за Чукурово.
10 ранени в бой за боклука на София, пише "Стандарт".

Всъщност искрата между протестиращите жители на близкото до мината село Габра и охранителите на мината пламнала, когато пристигнала бронираната кола, с която карали заплатите в мината и гардовете започнали да избутват хората, за да й разчистят пътя.

Момчета в черно нападнаха старци до мина Чукурово, пише "Дневник" и цитира един от протестиращите – не браним само селото, защитаваме София, може ли да се складират боклуци на два километра от язовир и на 300м над нивото му.

"Новинар" пък публикува подробности за това какво, освен мина Чукурово, притежава Христо Ковачки, за когото се твърди, че е близък на министъра икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Да изхвърлим балите пред Александър Невски ли искат? Имаме решение на МС, нека не го коментираме, а да ни оставят да работим – отговаря Бойко Борисов на протестите. И още едно заглавие от Новинар – Няма пари за съдене на бандитите.

МВР ще съди ВСС за 1 млн лв, които Съветът дължи за съдебни експертизи по различни дела. От "Дневник" пък научаваме за новия закон на министъра на правосъдието Георги Петканов, по-скоро за промени в настоящия, с които да се спрат роднинските назначения на магистрати.
Новите текстове ще направят конкурсите при назначаване на магистрати задължителни и така децата с известни фамилии няма да бъдат назначавани без изпит.

"Монитор" посвещава първите си две страници на здравеопазването, водещото заглавие е Слагат лимит на операциите. Обяснението – от следващата година Здравната каса слага лимит на пациентите, които ще бъдат лекувани по дадена клинична пътека в дадена болница. Всички извън лимита попадат в списък на чакащите.

Социализъм превзема здравеопазването, коментира изданието. Вместо да пипнат там, където боли, управляващите тръгнаха да преразпределят пациенти по болници и болнички. Ясно е защо. Ако признаем, че 300 болници, строени за 9 млн население при налични 7 млн са много, ще се наложи да закрием някоя. Ако се въведе регламентирано доплащане или се вдигне здравната вноска – става лошо, губят се избиратели.

Спокойствие, българино – четем в "Труд" под водещото заглавие Виелици, студ и пет жертви по пътищата. Всъщност призивът за спокойствие е от Валерия Велева в защита на програмата за управление на правителството. Вчера премиерът Станишев покани националните електронни медии на разговор, представителите на пресата следяха разговора на "Монитор" от пресцентъра на МС.

Станишев отчете успешни 100 дни – отчита на свой ред "Труд". Свършихме не малко работа, няма червена метла, общото нарастване на доходите в края на мандата на БСП-НДСВ-ДПС може да стигне 40-50%. Надуват заплатите с 200 млн лв – това е водещото заглавие на "Стандарт", пак за 100те дни, заедно с отчета на премиера – нямахме 100 дни комфорт, но свършихме много работа. Стандарт публикува цяла страница от разговора на Сергей Станишев с журналисти вчера. След 100 дни кабинетът доби програма управление, четем в Новинар, сега вече и всяко министерство започва да пише своята.

Какво ни чака на 101вия ден, пита обаче "Монитор" и отчита по свой начин изминалите 100 дни. За това време правителството успя да раздели наличната за консумация обществена баница в квотното съотношение 8:5:3. БСП трябва да благодари на коалицията, която й осигурява смокиново листо за прикриване на неизпълнените обещания и особено на явно химеричното такова за увеличение на доходите с 20%.
Дали предизборно в БСП бяха наясно, че това е невъзможно? Ако да, значи са лъгали, ако не, значи са били престъпно некомпетентни, пише още Монитор и добавя – за 16 години властниците разбраха, че всеки, който не се прави на Жан Виденов, има шанс да изкара целия мандат.

И още някои теми. Нацията се топи, но това е само част от злото. Пореден материал за демографския срив у нас, в "Труд", от социолога Михаил Мирчев. Има у нас хора, които съзнателно приспиват обществото и политиците за демографската катастрофа и онова, което тя вещае за България. Социологът разкрива научните трикове, с които официалните демографии се представя спокойно и пречат да се събуди народният инстинкт за самосъхранение. Българското население напредва към ръба, зад който няма да може да се възпроизвежда пълноценно, данните, които се изнасят в медиите, замъгляват тази реалност. Българският компонент от населението се топи – с прираст -8,1 промила, турският се възпроизвежда с 2,7 промила, а ромският – с 19,4. Ускорено се възпроизвеждат неграмотни слоеве, без трудови навици, без връзка с българската държавност.

Тук могат да се случат неща, които да ти изправят косите – това казва в интервю за "Дневник" посланикът на Швейцария у нас, Рудолф Кноблаух. Работата на определени институции повдига въпроса за наследството от комунистическото минало, в много отношения България не е напълно готова за ЕС. Всеки от моите колеги от посланиците от ЕС ще ви каже едно и също нещо – проблемът е в прилагането на реформите.