РФИ - България ЕС знае кои са големите мафиоти у нас, но чака държавата да направи нещо

Президентски опит – и учителска стачка днес

Кой води за президентските избори и кой води по богатство сред политиците

Учителската стачка и престъпността у нас – две от водещите теми в пресата днес. Това, което притеснява най-вече, е не само големият брой на неразкритите убийства, но и фактът, че голяма част от така наречените “босове” на организираната престъпност може да се окажат някои от най-известните на обществеността личности в страната, цитира електронното издание “Всеки ден” кореспондента на телевизия ББС в София Майкъл Брабант след разговора му с посланика на Великобритания у нас Джеръми Хил.
Материалът е посветен на организираната престъпност в България.
Според него Европейският съюз разполага със списък на основните престъпници в България, но очаква от правоохранителните органи на страната да предприемат нужните мерки срещу нея.
ЕС имал списък на главните ни бандити, отбелязва “24 часа”. Вестникът цитира и част от интервюто на посланик Хил и Майкъл Брабант – на много места по света полицията не успява да реши всички убийства, казва журналистът.
Не, разбира се, но в случая говорим за убийства на много високо равнище. Бихме очаквали, че поне в разрешаването на някои от тях България ще постигне някакъв резултат.

Нерешените убийства будят голямо безпокойство относно първенството на закона и способността на правосъдието и полицията да се справят. Чората е убит по сценарий, съобщава “Стандарт” на първа. Според информация на изданието, операцията срещу Ангел Димитров-Чората тръгва след сигнал, че в хотела му "Ади" има 1.5 кг. кокаин. Смъртта му спира залавянето на дрогата.
Труд дори прави две страници от неразкритите убийства на 2005. Без коментар.

И при президента не беше постигнато съгласие за увеличението на учителските заплати, съобщава кратко “Медиапул”. И Първанов търси пари за учителите, пише и “Пари” за срещата на Дондуков 2 вчера.
Учителите склонни на отбой за един долар, съобщава “Сега” за стачното примирие под президентски флаг. След като 3 седмици се бориха съответно за 15 и 20% ръст на заплатите, двата учителски синдиката към КНСБ и КТ "Подкрепа" вече са склонни да отменят стачката срещу скромните 10% - 4% от януари и 6% от юли с допълнително договаряне през есента.
Преди няколко дни, когато от МОН предложиха на учителите 3% от януари и 6% от юли с предоговаряне през есента, отговорът беше – предложиха ни нищо, но от сърце.

Не пращайте децата на училище днес, четем все пак в "24 часа". Учителите им стачкуват. Решение за заплатите няма, цитира изданието зам.-председателя на КНСБ след срещата с президента.
Ако до сряда няма споразумение за увеличение на заплатите, в четвъртък учителите ще направят жива верига около парламента – тогава именно депутатите ще гледат на второ четене бюджета за следващата година.

За митници и корупция пише "Дневник" на първа страница. Изданието обобщава ареста, преди дни, на началника на митническо бюро Горубляне Снежина Ангелова с 10 000 лв в белязани банкноти, докладът Световен барометър на корупцията, огласен в края на миналата седмица от "Прозрачност без граници" и репортажа на Майкъл Брабант от телевизия ББС за България и известните на ЕС български мафиоти.

В България през последната година има намаляване на усилията за борба с корупцията, очакванията за следващите години също са песимистични.
Ефикасните, работещи съдилища са гаранция за демокрация – това казва в интервю за "Сега" американския посланик у нас Джон Байърли.
Степента на престъпност и корупция остава проблем за страната. Може би проблемът се корени в един определен манталитет, нагласа, която предполага търпимост към корупцията, казва още посланик Байърли и добавя, че такива начинания като операция "Респект" са добро начало, но по-важното, решаващото е да бъдат последвани и от други действия.

Симеон губи надпреварата с Борисов, пише "Сега" в коментар за пътя към президентския стол. Път, който според вестника може да се окаже, че минава през един тон сол и стотина запълнени дупки.
Неглижирането на политиката е запазена марка на генерала. То може да не се харесва на журналистите, но допада на избирателите. Така че оттук нататък на генерала наистина на му трябва да се захваща с големи проекти, те носят само неприятности. Трябват му един тон сол, асфалт за запълване на дупките и лош поглед - какъвто той владее, - когато се отвори дума за харченето на данъците на столичани или за партийни функционери, които се пенсионират в бордовете на общинските фирми.
Симеон стана някак твърде обикновен политик. Прословутата му харизма е със затихващи функции. Така че най-сериозното препятствия пред генерала е настоящият президент, който показа, че се чувства комфортно като държавен глава и няма нищо против да повтори мандата. Ако наистина се стигне до такъв двубой догодина, той обещава големи зрелища, завършва авторът Ана Илиева.

В "Дневник" пък Симеон води пред останалите политици, но по богатство. Спестяванията му са намалели от 4.4 млн. лв. през 2002 на 3.85 млн. лв. за 2004, но пък в имотите му от миналата години влиза и резиденцията в Баня.
Данните на Дневник са от имотните декларации в Сметната палата.
Президентът Първанов и премиерът Станишев нямат промени за деклариране.
Най-богата от депутатите е независимата Мария Капон – вестниците от няколко дни пишат затова, редом с нея по богатство е и левия Добромир Гущеров. Министър Николай Василев е продал апартамента си в Лондон и си е купил имот в Драгалевци, а главният прокурор Никола Филчев е заменил миналогодишния Москвич с Форд за 8 000 лв.