RFI - България За коледното парти в Либия от Георги Милков, "24 часа"

Защо Тони Блеър благодари на Кадафи?

Резултатите от Българската Коледа и от софийската Коледа

Коледни и предновогодишни теми в печата. "24 часа" например публикува анализ - Кой какво получи за Коледа в Либия, от пратеника на изданието в Либия Георги Милков, който започва така – коледното парти в Либия се получи изненадващо добре. Така е всеки път, когато си мислиш, че отиваш на тъп купон.
Българските дипломати очакваха потвърждение на смъртните присъди на медиците, а тях ги отмениха. Журналистите очакваха бой с камъни от бенгазийските роднини, а получиха мандарини. И завършва със заключението, че единственото сигурно сега е, че по спасяването на 5-те българки има още много работа.
Новото дело ще започне до два месеца и ще продължи ни повече от шест – цитира "24 часа" мнението на адвокат Бизанти.

За Добрата и лошата новина от Либия пише пък "Труд". Добрата – че смъртните присъди вече ги няма. Лошата – че не се знае колко ще продължи процесът оттук нататък.
София трябва да отчита желанието на Либия да се договори за благоприятен край на процеса, без да отстъпва от позицията, че медиците са невинни – пише "Труд", но предупреждава – не бива да забравяме, че политиката е изкуство на възможното.

Поне година до решение в Либия – четем на първа на "Монитор". Либия обмисля цената за свободата на медсестрите, пише "Сега".
Утре Либия ще обяви размера на обезщетенията, възможно е определянето на цената за свободата да ускори още повече процеса в Триполи, добавя изданието.

"Сега" пише и за телефонния разговор между британския премиер Тони Блеър и либийския лидер Муамар Кадафи в петък следобед, след като беше обявено споразумението между София и Триполи за създаване на международен фонд за подпомагането на семействата на заразените деца.
Според медиите в Либия, Тони Блеър искал да благодари на Кадафи за затоплянето в отношенията между Триполи и Лондон.
Според Либия днес обаче Блеър благодарил за постигнатото споразумение. Защо благодари на Кадафи, нали съдебната система в Либия е напълно независима – въпрос от форума в електронното издание на "Сега".

"Дневник" пък публикува анализ със заглавие "Оптимистична теория за българското място в Европа". Статията започва с въпрос от директора на Кралския институт по международни отношения Chatham House - Само чуваме какво България ще спечели от членството си в Европейския съюз. Никога не става дума какво ще спечели Европейският съюз от присъединяването на България. Кой би могъл да обясни за какво ни е на нас България?
Европа в криза, България на прага й, анализира "Труд" 2005 година за ЕС.
Изводът от събитията през отминаващата година – ще ни гледат под дебелата лупа, защото избирателите им са нервни и защото в европейската политическа култура правителството служи на избирателя, а не обратното.

"Новинар" предлага да се проведе операция "Биг Брадър" в българските митници – по примера на тази в турската Капъкуле. Защото изводът от турския "Биг Брадър" в митниците е, че Турция е по-готова за ЕС от нас.

За британска Коледа в Миндя разказва пък "24 часа" – четирима англичани живеят от миналата година в българското село, колят прасе и черпят българи с шери и плодов пай, разказва на две страници "24 часа".

"Труд" съобщава, че сме станали по-щедри – българската Коледа събра рекордните 1.73 лв., които ще помогнат на 15 болни деца и ще осигурят оборудване на 6 детски клиники.

А "Монитор" се включва с обнадеждаващия резултат от софийската Коледа – няма пострадали от алкохол менте, преяждане и пиратки.

100 бебета се родиха на Коледа – прави друг отчет "Стандарт". Най-много от тях – в София.

Пресата се занимава и с идеите на столичния кмет Бойко Борисов – колите в центъра на София да влизат през ден според номера си – на четни дати с последна четни цифра и обратно. Живеещите в центъра да карат с талончета. А бул. "Витоша" да е завинаги забранен за автомобили.