Реформи под кривата круша, това е положението

Еднакви цени за българи и чужденци, храни с ЕГН и досие

2006 – годината на догонването

Нова агенция – нов тормоз. Това е водещото заглавие на “Монитор”. Къде да платим, пита под снимката си на първа “24 часа” и обяснява в текст отдолу, че стотици столичани са останали като попарени вчера пред бележката в столичното НОИ, че за социалните и здравни осигуровки и за регистрацията на трудови договори вече има нова агенция по приходите.

“Фалстарт на новата приходна агенция”, четем на първа и на “Сега”. Компютрите блокираха, службите не са заредени с данъчни декларации. На две страници “Монитор” разяснява къде какво се плаща и коментира – “Реформи до под кривата круша”. Освен поредният ценови шок в началото на годината ни сполетя и поредният хаос, този с данъците и осигуровките. Но да беше само това, продължава “Монитор” и със здравната и съдебната реформа, и завършва коментара си с констатацията “Това е положението”.

Обаче “24 часа” излиза с водещо заглавие за 40% по-ниски сметки в кръчма с пазарене. Това се случва за първи път тази година в Боровец и Пампорово. Причината – еднаквите цени за българи и чужденци, които хотелиери и ресторантьори са длъжни да обявят. Затова – за българи има отстъпки.

И още – всички храни с ЕГН и досие, както съобщава “Труд” от първа. Или – нови правила влизат в сила от 1 януари тази година за единен контрол от фермата до вилицата, както обяснява вестникът и важат за всички видове храни. Като че ли ключовата дума за 2006 е “догонване”, четем също в “Труд”. България ще догонва развитите европейски страни не просто като политическа общност, но и като правила и начин на живот. Половината ни фурни и кланици не са готови за Европа. Едва една трета са започнали модернизацията си година преди очакваното членство на България в ЕС.

“Пари” пише за срещата на българския премиер Станишев с австрийския канцлер Шусел (припомняме, че Австрия е председател на ЕС). България напредва в борбата с мафията, казва Шусел и уверява – приемаме София най-късно през 2008.

“24 часа” пък публикува интервю с посланика ни в Париж Ирина Бокова, която казва – да внушим на Париж, че ще си свършим домашното за ЕС, но да не са по-строги с България, отколкото към 10-те приети преди нас. Френското мнение е особено чувствително към разширяването, отбелязва посланик Бокова. В същото време от френското обществено мнение получаваме сериозна подкрепа за петте медицински сестри в Либия.

В същото време “Пари” продължава да пише и за газовата война – заглавието на първа е “Бизнесът нащрек от играта със синьото гориво”. Цените у нас засега остават непроменени.

“Медиапул” обаче пише, че газ и парно у нас може да поскъпнат с 50%, ако приемем исканата от “Газпром” нова цена. “Газпром” иска фиксираните в момента цени на природния газ да станат пазарни, а в същото време транзитните такси да намалеят.

Коментарът на “Дневник” е под заглавие “Източна Европа – големият губещ”. Подминаваме Украйна, пише изданието, защото случаят е по-специален. Стратегически по-важен е тестът за Централна и Източна Европа, където в първия ден на новата година изгубиха между 15% и 40% от руските доставки. После загубите бяха компенсирани, след като "Газпром" започна да вкарва в тръбите допълнително почти 100 млн кубика газ, които, според компанията, се крадяха в първите часове от Украйна.

Това обаче не намали остротата на въпроса трябва ли и могат ли източноевропейците да се откъснат от руската енергийна орбита. Както и дали Брюксел и големите европейски столици биха ги подкрепили в това отношение, щом самите те все повече се обвързват с газ, петрол и ток "Made in Russia".

Дружбата си е дружба, но природният газ е с пари, коментира и “Труд”. Бунтът на Киев е ценен, защото подари на пазара ни прозрачност. “Газпром” издаде търговската тайна, че България вече плаща природния си газ по пазарни цени – 230 долара за 1000 кубика.

Но това е 60% от истината – защото такава е цената за 60% от доставяното количество. Останалите около 40% са по 83,5 долара, заради услугата да доставяме руски газ на Балканите. Ниската цена обаче е трън в очите на “Газпром” и щом се оправи с Украйна, ще се захване с нас.

Доставката на газ за България не може да бъде спряна, пише “Всеки ден”. Газовият конфликт между Русия и Украйна и фактът, че Москва демонстрира енергийната си мощ над Европа ще форсира изграждането на газопроводи, които да осигурят алтернативни доставки на природен газ от Каспийския регион за страните от Централна и Западна Европа, обяснява в електронното издание Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии.