Румъния е по-напредв подготовката за ЕС от България

Дунав излезе от коритото си и заля ромския квартал във видин

Цариградско шосе "се проби лошо"

Румъния е по-напред в подготовката си за членство в Европейския Съюз от България, София не провежда борба с корупцията, а съдебната реформа куца. Някой да е изненадан? Се пита вестник “Капитал”. Оказва се, че да! Голяма част от политиците и медиите сякаш са проспали как цяла година Европейската комисия и комисарят Оли Рен повтарят все това. Темата за оценката на България е основна за няколкото страници коментари и анализи на седмичното издание на “Капитал”. Поводът е, че Оли Рен ще посети отново България на 13 и 14 април, когато ще информира българските власти за предварителното заключение на Еврокомисията преди публикуването на доклада на 16 май. Рен ще очертае областите, в които страната ни изостава.

В Парламента обаче изобщо не им пука за него, твърди вестник “168 часа”. Според изданието управляващите нямат никакво намерение да се съобразяват с изказаните препоръки. “Гласуваните през миналата седмица промени в конституцията са напълно достатъчни на този етап”, заявява Янаки Стоилов депутат от БСП и председател на правната комисия в Парламента. Стоилов е цитиран и от “Капитал”. Европейският съюз не разбира българския манталитет, твърди той на страниците на изданието. Разбирането, че хората, заемащи определени длъжности в европейската традиция никога не биха си позволили да злоупотребят с тях автоматично се пренася и за България. Не може да се мисли, че съдебната власт е имунизирана от подобни злоупотреби, казва по-нататък в статията Янаки Стоилов, председател на правната комисия в парламента.

Ето какъв е най-вероятният сценарий за членството на страната ни в Евросъюза според “168 часа” – България се присъединява към Съюза в началото на 2007 г., но с малка предпазна клауза в сферата на правосъдието и вътрешния ред. Че е много вероятно България да бъде присъединена към Европейския съюз с някаква предпазна клауза е ясно на всички, особено на икономистите. В тази връзка “Капитал” се пита – предпазните клаузи морков или тояга ще бъдат за българската икономика. Изданието помества и голяма интервю с Джефри Ван Орден, докладчикът за България в Европейския Парламент. “Колкото повече наближава датата за членство, толкова повече ще стават негативните коментари, казва той, това е нормално, защото всички се вглеждат в проблемите. Не искаме изненади след присъединяването.”

“Европейският съюз ще ни колонизира”, четем голямо заглавие на една от страниците на “168 часа”. Вестникът цитира официално разпространяващ се доклад на БСП, в който се казва, че Европейският съюз ще влезе в България като “неоколонизираща сила”. На прага на еврочленството ни и в момент, в който премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев се опитва по-всевъзможни начини да представи партията си за “модерна” и “реформирана”, членовете на соцорганизацията изобщо не крият негативното си отношение към Евросъюза, коментира “168 часа”.

“Дунав залива Видин” е другото голямо заглавие от днешните всекидневници. Дунав излезе от коритото си и заля циганския квартал “Нов път” във Видин. В 16 часа вчера край Видин реката достигна 850 см. Това е най-високото ниво на реката в Българския й участък, пише “Монитор”. “Видин отцепен от страната” е заглавието по темата на “24 часа”.

“Труд” цитира българския посланик в Ирак, който казва. Не сме в Ирак с търговска цел. Българският посланик там ще работи за подобряване на политическия климат и възстановяването на доверието и приятелството между двете страни, тъй като отношенията ни с Ирак са стратегически, твърди посланика.

И накрая новина от столицата – Цариградско шосе се проби лошо, пише “24 часа”. Докато пълнеха дупките, общинарите се стреснаха, допълва още изданието.