Излелият се над Варна потоп стана причина МВР шефът Цвветлин Йовчев и кметът на Варна Иван Портних "да се хванат задочно за гушите" в ефира на БНТ.

Портних обвини, че няма държава, която да реагира навреме. Той обвини институциите, че не са изпратили никаква техника и хора в пострадалия квартал.

Най-вероятно жертвите ще бъдат повече, отбеляза кметът на Варна. Той определи ситуацията като трагедия. Кметът говореше от ул. „Горна студена" в "Аспарухово", където улицата и къщите са залети, колите са качени една върху друга, като заедно с калта и наносите са образували изкуствен бент, който допълнително е усложнил ситуацията. Портних посочи, че два трафопоста са отнесени и не е ясно кога ще бъде възстановено захранването.

Кметът на Варна посочи, че където той се намира има само един джип от Гражданска защита.

Всички сили и средства на полицията и пожарната са съсредоточени в бедстващия квартал. Към морската ни столица са изпратени екипи от Бургас и Шабла, уточни вътрешният министър Цветлин Йовчев, като обяви варненския кмет за неадекватен. Той отбеляза, че властите призовават жителите да се евакуират във високите зони или да се качат на най-високите етажи на къщите си.

В момента се изпълняват набелязаните мерки при природно бедствие. Ако кметът е викал за помощ от прозореца на кметството, не мога да коментирам, посочи вътрешният министър. Той посочи, че има процедура за това. Сигналът за природното бедствие е постъпил в 18 часа на тел. 112 и всички екипи на полицията, пожарната и Гражданска защита са били мобилизирани, посочи Цветлин Йовчев.

Той кръстоса шпага с градоначалника, който обвини държавата за липса на реакция. Йовчев контрира, че докато някои дават интервюта, държавата действа и обвиненията в такъв момент приличат на мародерство.

Президентът Росен Плевнелиев поддържа постоянен контакт с министър Цветлин Йовчев и кмета на Варна Иван Портних във връзка с наводнението в града.

Ще предприемем много бързи действия, така че ако има нов валеж, да има откъде да се оттича водата, обеща транспортният министър Данаил Папазов.

Поднасям своите съболезнования на семействата и близките на загиналите при бедствието във варненския квартал "Аспарухово". Това написа порфила си във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

В същото време искам да заявя, че е недопустимо държавен чиновник да се оправдава с липсата на комуникации. Напомням на Орешарски, че в МВР има главен оперативен дежурен, който може да се свърже по всяко време на денонощието с всеки представител на институция, а ако не може - разполага с възможността незабавно да изпрати патрул от съответната регионална дирекция, за да открие и осъществи връзка с определения човек.

Община Варна напомня на гражданите, че могат да се обръщат за помощ и съдействие към оперативния дежурен при община Варна на тел.

052-820-112052-820-112, 052-820-204052-820-204 и 052-820-016052-820-016