Започнаха проверки на личните лекари за изпълнението на ваксините срещу коклюш по имунизационния календар. Това каза директорът от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) - Ямбол Радостина Калчева, предаде БТА.

Тя обясни, че се проверява дали са имунизирани всички деца съгласно възрастта си по календара. Проверява се и ако има отлагане на имунизацията каква е причината за това. Директорът подчертава, че имунизацията не трябва да бъде отлагане без съществена причина.

До момента в област Ямбол са регистрирани 3 случая на коклюш, като един е на дете, което не е имунизирано.

Започва имунизацията на 6-седмичните бебета и бременните за коклюш

Започва имунизацията на 6-седмичните бебета и бременните за коклюш

Към момента в страната са регистрирани 843 случая

Д-р Радостина Калчева изтъкна, че личните лекари ще бъдат санкционирани, ако има слабо изпълнение на имунизационния календар или ако се отлага без основателна причина. Тя допълни, че общопрактикуващите лекари имат право да отлагат имунизацията до три месеца, а ако се наложи за по-дълъг период трябва да се произнесе Областната комисия за отлагане на имунизации.

Също Калчева припомня на родителите, че и те подлежат на глоба по Закона за здравето при отказ да имунизират децата си.

Директорът на РЗИ - Ямбол призова лекарите да направят всичко възможно да имунизират децата, които досега не са ваксинирани срещу коклюш, в най-кратки срокове, понеже в момента страната е "в ситуация на епидемично разпространение на болестта".

От 9 май в Ямбол има кабинет за безплатна имунизация срещу коклюш на бременни в последния триместър.

Припомняме, че от днес влезнаха в сила противоепидемични мерки срещу разпространението на коклюш. Заповедта на служебния министър на здравеопазването за мерките ще е в сила до 31 юли 2024 г.

Влизат в сила епидемични мерки заради коклюша

Влизат в сила епидемични мерки заради коклюша

Очаква се епидемичното разпространение на коклюш в страната да продължи