Регионалната лаборатория - Пловдив към ИАОС извършва измервана на качеството на въздуха в Цалапица заради пожара в депото, съобщиха от пресцентъра на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив.

Измерването се извършва с преносим газанализатор за аварийни ситуации, който следи стойностите на 16 показателя. Измерванията са проведени през изминалата нощ в края на гр. Пловдив, като са отчетени посоката и силата на вятъра и накъде се движи задимяването от пожара. Резултатите са предоставени на РЗИ - Пловдив.

В периода от възникване пожара в депото служители на РИОСВ - Пловдив следят резултатите от непрекъснатия мониторинг на двете автоматични станции в Пловдив - АИС "Каменица" и АИС "Тракия".

Между 02:00 и 04:00 часа тази нощ и в двата пункта са отчетени по-високи от обичайните стойности на фини прахови частици (ФПЧ10), но към момента те са нормализирани вследствие на вятъра, който благоприятства разсейването им, отбелязват от екоинспекцията.

От РИОСВ - Пловдив са заявили и разполагане на мобилна автоматична станция. Тя ще бъде позиционирана на подходящо място в или около Пловдив.

Горя депото на село Цалапица

Горя депото на село Цалапица

Взети са мерки срещу опасност от задимяване