Стотици доброволци от цялата страна се стичат към бедстващия варненски квартал Аспарухово. Желаещите да се включат във възстановяването на нормалната обстановка вземат участие в разчистването на калта, отпадъците и дървесната маса.

От местната администрация съобщават, че сборен пункт за доброволците е кризисният щаб, разположен в районното кметство на Аспарухово. Възниква обаче недостиг на лопати, кофи и ботуши.


На номер 17777 можете да изпратите СМС на стойност 1 лев в помощ на пострадалите

Работата на доброволците приключва при залез слънце, тъй като кварталът все още е неосветен през тъмната част от денонощието, но утре работата продължава.

Осигурено е извозване на доброволци утре от Катедралния храм до район Аспарухово в 10 ч. Сборният пункт за доброволците е пред сградата на районното кметство в Аспарухово. Разпределението на бедстващите места, където е необходима жива сила се извършва на място.

Всички желаещи да положат доброволен труд в района на бедствието могат да търсят в районното кметство в Аспарухово координатора на доброволците - Петър Манчев, директор на дирекция „Управление на собствеността" в община Варна.

В късния следобед от Община Варна обявиха, че дейностите по разчистване и възстановяване на варненския район Аспарухово продължават с пълна сила утре.

След тежката обстановка днес, ситуацията вече се нормализира. Издирвателните и спасителни мероприятия приключиха и започнаха аварийно-възстановителните работи.

Още не може да се прави оценка на щетите, защото не са почистени наносите и не са напълно видими щетите по инфраструктурата. Предстои комисия на общината да обследва щетите.

Почистени от наноси са основните пътни артерии, като в утрешния ден екипите ще започнат почистването и на по-малките улички. Квартал Аспарухово е разделен на 5 микрорайона, като за все от тях отговаря по една от големите строителни фирми в града.

С парични дарения, хранителни запаси и вода се включват много представители на бизнеса. С мащабна техника в разчистването на квартала днес се включи и фирма Планекс, която осигури 9 души, 1 фадрома и 2 багера, които подпомагат отводняването на детски градини и ясли.

Градският транспорт се движи по график, но в Аспарухово, линиите 17 и 46, 60 и 55 минават през местност „Боровец". Тролеи по линия 88 не се движат, поради отсъствие на трасе, но линия №17 покрива маршрута.

Над 200 000 лева събраха българите само за ден в помощ на потопена Варна чрез смс-и с текст DMS VARNA на дарителски номер 17 777. Кампанията е по инициатива на Нова телевизия и Национален дарителски фонд, като в нея се включиха и други големи медии.

През целия ден в община Варна пристигат съболезнователни писма, с които различни публични организации изразяват съпричастността си към пострадалите при наводненията в кв. Аспарухово.

Ръководствата на общинските администрации на Сухиндол, Стара Загора, Русе, Бяла /Русе/, Горна Оряховица, Дупница, Габрово и Плевен са само малка част от изразилите съпричастност. Писма бяха получени и от Св. Синод, Института по физика на твърдото тяло, Екипът на MoveBg, Посолството на Франция в България, Посолство на Чехия в София, Генералното консулство на Република Турция в Бургас, Областна администрация Смолян, Народното събрание.