Инициативен комитет на граждански организации, еколози и журналисти срещу петролопровода в Александруполис покани свои колеги и съмишленици от Бургас на обществено обсъждане за екологичните рискове на енергийния проект.

Събитието ще се състои на 9 април вечерта от 19.00 ч. в сградата на Община Александруполис.

Контакти между гражданските активисти от Бургас и Александруполис бяха установени на още на 17 февруари т.г., когато 25 представители на неправителствени организации и медии от гръцкия град посетиха Бургас, за да наблюдават референдума относно тръбата.

В предстоящото обществено обсъждане в Александруполис ще участват Даниела Божинова, изпълнителен директор на Българска сдружение за насърчаване на гражданската инициатива, Димо Кьосев и Стела Боева от Инициативния комитет за спасяване на Бургаския залив.

След бургаския референдум тези организации започнаха подписка за премахване на ограниченията на правото на референдум, едно от които е високият праг за признаване валидността на допитванията.

Припомняме, референдумът се провали именно заради ниската активност на гражданите.

Българските представители ще направят специална презентация за бургаския референдум по време на събитието в Александруполис и ще информират за резултатите от допитването в община Созопол.

Гражданските организации от двата града планират съвместни действия в защита на природата и поминъка на своите съграждани, като първото от тях ще бъде общо питане до Комисаря по екологията на Европейската комисия.