Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи молебен за спиране на бедствието и панихида в памет на загиналите в квартал „Аспарухово", съобщава БГНЕС.

Богослужбата бе извършена в катедралния храм на Варна „Успение Богородично".

Припомняме, бедствието в морската столица отне живота на 10 души, сред които две деца. Има загинали и в Добричко. На 23 юни е обявен ден на национален траур.

Утре Варненският митрополит е разпоредил във всички храмове на Варненска и Великопреславска епархия да се отслужат заупокойни литургии и Трисагий в памет на загиналите. Варненска митрополия има готовност да приюти в църковния комплекс в местността Траката бедстващи семейства.

Митрополит Йоан се обърна към варненци след сполетялото ги бедствие, съобщава БиТиВи. „От все сърце отправяме непрестанни молитви към Всеподателя Бога да приеме в селенията на праведните душите на загиналите наши братя и сестри. На техните близки да даде утешение, позовавайки се на св. ап. Павел да бъдем Господни и в смъртта: „Знаем, че когато земното наше жилище, тая хижа, се разруши, ние имаме от Бога дом на небесата, жилище, неръкотворно, вечно" (II Кор. 5:1).

На ранените и пострадалите, призоваваме Божията милост и утеха в този труден момент, както от наше име, така и от името на Негово Светейшество Неофит Патриарх Български и Митрополит Софийски, и досточтимите архиерей-членове на Св. Синод, посочи митрополитът.
Призоваваме всички всечестни братя и сестри да окажат съдействие според силите си на нуждаещите се, каза още той.

От енорията на Морския храм „Св. Николай Чудотворец" и Духовно-просветния център са подготвили топла храна за нуждаещите се, която се раздава съвместно с Българския Червен кръст на мястото на бедствието.

Нека в тези дни, изпълнени с печал, да се обединим в надеждата, която при никакви страдания, нито самия гроб, ще ни даде утеха чрез вярата в Христа Иисуса, призова Варненският митрополит.