На 9 септември 2008 г., вторник,  от 13.45 ч., в сградата на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС), министър -председателят Сергей Станишев ще открие официално Националния суперкомпютърен център (входът на суперкомпютърния център е от ул."Кузман Шапкарев"), съобщават от агенцията. 

Българският  IBM Blue Gene/P е първият суперкомпютър от световно известната серия на IBM, инсталиран в България.

ДАИТС ще използва IBM Blue Gene/P за научни изследвания в областта на медицината, за ускорено откриване на лекарства, финансово моделиране, и в сферата на образованието.

Linux-базираната система съдържа 8192 микропроцесора и е с производителност от 23.42 трилиона операции в секунда (TFLOPS).
Според текущата класация Top500.org, IBM Blue Gene/P на ДАИТС ще се нареди сред стоте най-мощни суперкомпютри в света.

ДАИТС ще предоставя възможност на организации като Българската академия на науките, Министерството на финансите и различни български университети да използват изчислителна мощност на суперкомпютърния център за комплексни научни изследвания.

Така например, Министерството на финансите и Националният център по геномика и протеомика на човека ще разчитат на Blue Gene/P в рамките на сътрудничеството си с изследователската лаборатория на IBM в Цюрих при проекти от областта на финансовото моделиране, геномните изследвания и създаването на лекарства (моделиране на протеин-лекарствените взаимодействия и др.).

Изчислителната мощ на Blue Gene/P ще бъде използвана основно в четири целеви области: ДНК-базирана диагностика,  ускорено откриване на лекарства, финансово моделиране и насърчаване на уменията на българските студенти.

Blue Gene/P е второ поколение система от семейството на най-мощните суперкомпютри в света. IBM Blue Gene са неизменно водещи в класациите на най-производителните суперкомпютри (www.top500.org) още от 2004 г.
Според последната класация, четири от първите десет най-мощни сървъра са IBM Blue Gene.

Благодарение на уникалния си дизайн, допускащ свръхплътно комплектоване на процесорите, а също и на най-новите технологии, свързани с оперативната памет и вътрешния интерфейс, Blue Gene се нуждае от значително по-малко енергия и по-малко пространство в сравнение с други суперкомпютри.

Един модул на Blue Gene/P има размер на домашен хладилник и е минимум седем пъти по-ефективен в енергийно отношение, в сравнение с други подобни системи.

Модулният и скалируем дизайн на системата ще позволи на ДАИТС да я развива с нарастването на потребителските изисквания.