Във вторник страните от Европейския съюз подкрепиха политическо споразумение, сключено през декември миналата година, което определя забележителни правила за изкуствения интелект (ИИ), използван в широк кръг индустрии и в ежедневието, предава Ройтерс.

Депутатите от Европейския парламент вече бяха подкрепили през март изменено проектопредложение от Европейската комисия.

Законът за ИИ на ЕС вероятно ще постави еталон за други страни на фона на опасения относно ролята на технологията в дезинформацията, фалшивите новини и използването на материали, защитени с авторски права.

Новите правила забраняват някои приложения с ИИ, които застрашават правата на гражданите, включително системи за биометрична категоризация, основани на чувствителни характеристики, и нецеленасочено извличане на лицеви изображения от интернет или от записи от видеонаблюдение с цел създаване на бази данни за разпознаване на лица. Ще бъдат забранени също системите за разпознаване на емоции на работното място и в училищата, за социално оценяване, прогнозиране на престъпление (въз основа на профилиране или оценка на техните характеристики), както и ИИ, който манипулира човешкото поведение или използва уязвимостта на хората.

Използването на системи за биометрична идентификация от правоприлагащите органи е забранено по принцип, освен в изчерпателно изброени и подробно определени ситуации. Системи за биометрична идентификация в реално време може да се използват само ако са спазени строги гаранции, например използването на такива системи е ограничено във времето и географския обхват и подлежи на специално предварително съдебно или административно разрешение.

Българският институт INSAIT е най-цитираният форум за изкуствен интелект в света

Българският институт INSAIT е най-цитираният форум за изкуствен интелект в света

И така влезе в 10 топ в Европа