компютър-интернетДнес е стартът на второто издание на Националното състезание по най-бързо търсене в Интернет. Състезанието се организира от портала dir.bg, съвместно с БАИТ Експо и Българската Асоциация за Информационни технологии.

Второто издание на състезанието е посветено на Обединена Европа. В четири поредни дни състезателите ще решават задачи по намиране на информация за популярни и значими европейски личности, събития и места. Финалите на състезанието ще се проведат в Международния Изложбен център - София и са част от програмата на най-голямото изложение за компютърна техника, софтуер, Интернет и комуникационни технологии - БАИТ Експо 2002.

На финала в неделя, на 27 октомври, ще премерят сили 8-те финалисти, които са събрали най-много точки на предварителните 4 състезателни кръга. Двубоите между финалистите ще се гледат в реално време на големи екрани. Освен престижната титла "Най-бърз в Интернет", победителят ще отнесе със себе си и голямата награда, осигурена от спонсора Fujitsu Siemens Computers - съвременен преносим компютър Fujitsu AMILO A-7600.

Предварителните състезателни кръгове ще се проведат в Интернет. В тях могат да участват всички желаещи. В точно определен час всички участници получават задача да намерят определена информация. Времето за което участникът решава задачата се засича и автоматично се определят спечелените точки. Класацията на всички участници се показва в реално време и може да бъде следена на сайта на състезанието - direne.dir.bg.

В първото издание на състезанието участваха над 4000 души, а първото място взе 19-годишния Методи Колев, от София, припомнят организаторите.