Над 200 хиляди души излязоха на общо три митинга в центъра на руската столица Москва, въпреки минусовите температури.

Под наслов "Имаме какво да губим" повече от 138 хиляди руски граждани се събраха на "Поклонной горе" в Москва, за да подкрепят премиерът Путин и неговата политика. Те се събраха и да изразят отрицателната си позиция към организираната "Оранжева революция".

На втория митинг на площад "Сахаров" взеха участие 150 поддръжници на опозицията (оранжевите). Предварително бе заявено мероприятие за 30 хиляди души.

На площад "Болотная"  се събраха също от опозицията около 35 хиляди души, според полицията. От опозицията заяват, че на митинга има около 100 хиляди души, въпреки че предварително е договорено за митинг с 50 хиляди, съобщи ИТАР-ТАСС.

Те се противопоставят на политиката на Путин и искат провеждането на честни президентски избори, на които се очаква руският премиер да си осигури трети мандат. Те призовават руснаците „да не гласуват" за Путин. Протестът е под наслов "за честни избори".

Припомняме, че изборите ще се проведат на 4 март 2012 година.

Ние се готвим за дълга и трудна борба", каза организаторът на протеста на опозицията Борис Немцов, допълвайки, че „един мирен марш няма да промени страната", съобщи "Новости".

По-рано бяха проведени протестни демонстрации в източната част на страната.

Около 250 души се събраха в Хабаровск, където температурата е минус 21 градуса, съобщава регионалната медия „Восток-Медия".

В тълпата участваха представители на Комунистическата партия и партия Справедлива Русия.

Събитието бе предимно мирно, въпреки че агитатор на националистите е бил освиркван от група негови поддръжници, които са били задържани от полицията за проверка на документи, съобщава медията.

Във Владивосток се събраха между 100 и 250 души на митинг в центъра на улица „Светлаская", където се произнасяха протестни речи. В протеста участваха лектори и включително двама депутати от Комунистическата партия. От полицията съобщиха, че организаторите са нарушили споразумението с полицията, защото е било договорено да се осъществи само „среща с депутатите", а не политически митинг. Все пак не са докладвани арести.

Либералнодемократическата партия проведе свои отделни събития в двата града, заради идеологически разногласия с организаторите. И на двата протеста присъстваха десетки привърженици на партията. Малък протест се проведе и в Магадан.